Dones que van canviar el mon

Quan preguntem a l’alumnat quin va ser el primer científic a obtenir dos premis Nobel en especialitats diferents, se sorprenen de saber que la resposta és CAP CIENTÍFIC, ja que la primera persona a obtenir-los va ser una CIENTÍFICA: Marie Curie. Aquesta investigadora polonesa, que fins i tot ha passat a la història amb el cognom del seu marit, es deia Marie Skłodowska i va obtenir el premi Nobel de Física el 1903, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat, i el de Química el 1911, en aconseguir aïllar el radi pur.

Si us preguntessin a vosaltres quina va ser la professió de la dona que surt en la foto adjunta i us donessin tres opcions (actriu, productora de cinema o inventora) potser no encertaríeu la resposta correcta: va ser TOTES TRES COSES. El seu nom era Hedy Lamarr i va contribuir a desenvolupar les comunicacions sense fils, en les que es basen el WIFI, el Bluetooth i els GPS actuals.

Del 12 al 18 de novembre ha estat instal·lada a la sala d’actes de l’Institut Alt Foix l’exposició temporal “Dones que van canviar el mon” que intenta contribuir a trencar aquests estereotips de gènere. L’exposició ha estat oberta al públic en general, dins dels actes de la Setmana de la Ciència 2019, i ha servit de complement a les activitats que es porten a terme dins de l’acció tutorial i també des de diferents matèries del currículum

Actualment diversos països arreu del món impulsen la línia educativa STEM per fomentar les vocacions en l’àmbit de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (en anglès: Science, Technology, Engineering and Mathematics). I, dins d’aquest projecte global, una de les línies prioritzades és la de “STEM – Dones”, que vol reduir la gran bretxa existent actualment entre el nombre de dones i homes que segueixen estudis universitaris en aquestes branques del coneixement.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>