Com iniciar-se als escacs

Hola,

Sóc el Jordi i avui us vinc explicar aspectes importants i alguns consells per poder guanyar sobre els escacs.

En primer lloc, us explicaré les parts importants que heu de saber per poder començar a jugar. El tauler té 64 caselles en total: 16 fitxes blanques i 16 de negres. Sempre comencen les blanques, i només pots començar movent un dels 8 peons o els 2 cavalls.

Quan comencen a moure peces, és important tenir el centre. Si tens el centre, tens més jugades per fer, menys la siciliana. Això és una teoria que diu que no es mou el peó del centre, es mou el peó del alfil de caselles negres, i serveix per protegir el centre. Els altres moviments es fan per governar el centre.

Les peces són molt importants en aquest joc. Ara us explicaré la puntuació de les peses i els seus moviments:

  • peó: (1) el peó es mou sempre endavant per començar a moure pots moure 1 o 2 endavant després es mou de 1 en 1 (mai enrere).
  • cavall: (3) es mou com una L.
  • alfil: (3) es mou en diagonal.
  • torre: (5) es mou recte o de costat.
  • dama: (8) es mou com totes les peses menys el cavall.
  • rei: es mou com la dama, però de 1 en 1.

D’altra banda, també heu de saber unes normes bàsiques. Comencen sempre les blanques, el temps depèn del torneig que vagis i si es partida amistosa es pot fer amb temps o sense depèn dels anys et donen una quantitat de eliu diferent. Jo vaig començar als 12 anys i em van donar 1600 de eliu (depèn també del teu nivell) (el elíu es el nivell del jugador, si tens més de 1800 es compte com professional).

Per últim, us comparteixo alguns consells per poder guanyar. Mai tens que despistar-te per guanyar. Et recomano fer la escandinava, que consisteix en començar movent la dama als 2 moviments següents teus. En canvi, si tens les blanques, recomano fer la siciliana (consisteix en tancar el teu alfil perquè ell tingui una cadena de peons mal col·locada) o, si no saps fer-la, pots fer “gambito de dama”, que consisteix en dominar el centre del tauler.

Fins aquí ha arribat aquest post. M’agradaria saber si mai heu jugat, o quins són els vostres moviments preferits o aquelles jugades que més us agraden i funcionen.

Us llegim!

9 comentaris

  1. Eva

    Uaaaala!!! Escacs, aquest sí que és un bon trencaclosques per passar-s’hi hores! A mi també em van ensenyar a jugar a l’escola i em va permetre conèixer gent i llocs diferents,a més d’endinsar-me en un joc apassionant. Endavant!

  2. Eloi

    Molt interessant, Jordi. Els escacs, tot i que no implica activitat física, és considerat un dels esports més complets, ja que per preparar la competició es necessita molta preparació, molta organització i una gran capacitat de concentració, habilitat i resistència mental. A mi, em guanyaries segur!

  3. Josep

    Hola Jordi, jo vaig tenir la sort d’aprendre a jugar escacs als 40 anys, avui 10 anys després només puc parlar amb positiu d’aquest món, tant de bo hagués après molt més aviat a jugar-hi.

    d4 amb blanques i e6 amb negres es el que jugo sempre, independentment del que jugui el rival.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>