Català

REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES A L’ESTRANGER

El Departament d’Enologia facilita i promou la realització de la formació en centres de treball (pràctiques a l’empresa) a l’estranger. La realització de pràctiques a l’estranger per part d’alumnes de grau superior és reconeguda dins del programa Erasmus.

Per poder participar en aquest projecte, el centre que imparteix els estudis ha de ser posseïdor de la Carta Erasmus. L’Institut Priorat ha demanat la seva concessió a la Unió Europea. En cas d’aconseguir-la, quan un alumne vagi a realitzar les pràctiques a un país de la Unió Europea o associat, l’Institut sol·licitarà automàticament per a ell una beca Erasmus. Si la beca és aprovada (sol ser-ho), l’alumne rebrà una beca d’ajuda que oscil·la entre els 300 i 400 € mensuals mentre estigui realitzant les pràctiques a l’estranger.

PERQUÈ FER PRÀCTIQUES A L’ESTRANGER

Les pràctiques vitícoles i enològiques contenen un important component territorial. Estudiar i viure la vitivinicultura en un territori concret, suposa l’aprenentatge d’unes maneres de fer determinades del territori on vius i estudies, però també la no realització pràctica de moltes altres. Poder treballar utilitzant les pràctiques pròpies d’altres territoris, comprendre, a través de la gent del país el perquè allí es treballa com es treballa i observar-ne els resultats, obre la visió de qui ho practica i proporciona uns coneixements vitícoles i enològics més sòlids.

Per altra part, suposa un impuls potent en l’aprenentatge d’idiomes. La decisió d’anar a fer les pràctiques a un país estranger, suposa un repte motivant per aprendre’n l’idioma. A part, l’alumne es compromet a adquirir uns coneixements mínims de la seva llengua, del país. Durant els mesos de realització de les pràctiques, l’alumne es troba en una situació d’immersió, el que suposa una progressió important en l’aprenentatge d’aquesta llengua.

COM FUNCIONEN LES PRÀCTIQUES A L’ESTRANGER

El tutor explica als alumnes com funcionen les pràctiques a l’estranger (cap el desembre del primer any). Els alumnes que volen realitzar les pràctiques a l’estranger comuniquen amb el tutor si volen fer pràctiques a l’estranger i a quin país i zona vitícola concreta. L’alumne informarà si té contacte amb alguna empresa concreta. El tutor buscarà una escola d’enologia de la zona i a través d’ella una empresa per la realització de les pràctiques.

Si es troben, es firmarà un conveni entre l’INS Priorat, l’escola d’acollida, l’empresa i l’alumne. Cas contrari s’oferirà a l’alumne les alternatives més similars possibles a la seva demanda.

L’INS Priorat demanarà una beca Erasmus per a l’alumne (de grau superior) dins del programa Erasmus +. La no concessió de la beca, no és motiu de rescissió del contracte per part de l’alumne. Els alumnes de grau mitjà que vulguin fer pràctiques a l’estranger s’han d’acollir a altres programes.

L’escola d’acollida nomenarà un tutor local, qui ajudarà a l’alumne a buscar allotjament (a càrrec de l’alumne) i els serveis adequats. El tutor local serà el primer contacte de l’alumne per tot el que pugui necessitar i controlarà que es compleixi el programa de pràctiques a l’empresa. Si l’alumne ho demana, l’escola d’acollida proporcionarà ensenyament de l’idioma (normalment a càrrec de l’alumne).

L’empresa nomenarà un tutor per a l’alumne. El tutor d’empresa és el responsable de que es compleixi el programa de pràctiques acordat i és qui avaluarà l’alumne, d’acord bàsicament amb el tutor local i també amb el tutor d’origen.

El tutor d’origen (INS Priorat) estarà en contacte amb l’alumne i amb els tutors local i d’empresa. Vetllarà perquè s’acompleixi el programa previst i procurarà, des de Falset, o al lloc de pràctiques si fos necessari, resoldre qualsevol problema que pogués sorgir.

L’alumne és protegit per una assegurança del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, tant per qüestions mèdiques com civils. L’alumne s’ha de fer amb la cartilla sanitària europea abans de sortir cap el destí.

ALUMNES ESTRANGERS QUE VULGUIN REALITZAR LES PRÀCTIQUES

AL PRIORAT O COMARQUES VEÏNES

Els alumnes estrangers que vulguin realitzar pràctiques dins del territori d’abast de l’INS Priorat; DOQ Priorat, DO Montsant, DO Tarragona, DO Terra Alta, DO Conca de Barberà i DO Costers del Segre, poden demanar al tutor de mobilitat o equivalent de la seva escola que es posi en contacte amb l’INS Priorat.

L’INS Priorat li assignarà un tutor que parli la seva llengua o en el seu defecte anglès. L’alumne, per tant, ha de ser capaç de defensar-se en català, espanyol o anglès. L’alumne s’ha de comprometre a adquirir, abans de la realització de les pràctiques, un nivell mínim de subsistència en català o espanyol. Si l’alumne ho demana, l’INS Priorat li proporcionarà classes de català o d’espanyol (a càrrec de l’alumne).

El tutor de l’INS Priorat, buscarà una empresa a la zona amb les característiques més similars possibles a les demanades per l’alumne. Es firmarà un conveni de pràctiques entre l’escola d’origen, l’INS Priorat, l’empresa i l’alumne.

Si l’escola d’origen té la carta Erasmus podrà sol·licitar una beca Erasmus per l’alumne.

El tutor local (INS Priorat) ajudarà l’alumne a trobar allotjament i tots els serveis que necessiti. Així mateix li proporcionarà tota la informació que pugui necessitar en la zona on s’allotgi (transport públic, biblioteques, serveis mèdics…). Serà el primer contacte per problemes fora dels estrictes de feina (ajuda mèdica, accidents, robatoris, conflictes amb veïns o la policia…).

L’alumne ha de venir assegurat des del seu país d’origen. Si a part de les hores corresponents a les pràctiques, per necessitats de l’empresa, s’acorda que l’alumne ha de treballar més hores, aquestes hores seran amb contracte, pagades i assegurades per l’empresa.

PROMOCIÓ DE LES LLENGÜES A L’INS PRIORAT

L’INS Priorat va participar del 2010 al 2014 (el màxim temps permès) el programa PIL (Programa d’impuls lingüístic) del Departament d’Ensenyament. Això suposa disposar de professorat extra per als alumnes en l’ensenyament de la llengua anglesa. Després dels dos anys mínims que l’institut ha hagut de quedar-hi fora, s’ha tornat a demanar per a partir del curs 2016/17.

Cada curs els alumnes de ESO tenen com a mínim una matèria no lingüística en anglès. A més, dins de la matèria d’anglès, gràcies a un acord amb l’associació de pares, els alumnes reben un reforç oral d’anglès amb professors nadius.

Cada any els alumnes de 3r de ESO, realitzen un intercanvi lingüístic amb l’escola Emmaus de Rotterdam.

Els alumnes dels cicles formatius de grau mitjà reben un mòdul d’anglès durant els seus estudis. En el cicle de grau superior, els alumnes que comencin a partir del curs 2016/17 rebran com a mínim un mòdul en anglès.

Els alumnes dels cicles de grau mitjà d’olis i vins i de grau superior de vitivinicultura, poden realitzar les pràctiques a l’empresa a l’estranger. L’institut ha demanat la concessió de la carta Erasmus per facilitar la realització d’aquestes pràctiques a l’estranger per als alumnes de grau superior.

A l’institut la llengua francesa s’ofereix com a matèria optativa.

RECURSOS PER APRENDRE IDIOMES PER INTERNET

Si et planteges aprendre idiomes de manera autònoma mitjançant Internet et proposem aquesta selecció de recursos que s’aniran actualitzant paulatinament. Recorda que a la biblioteca pots trobar cursos, material multimèdia, revistes i llibres que et permetran començar o millorar el teu aprenentatge.

 

Recursos generals

Arma’t de recursos: recull actualitzat de cursos i recursos per a l’aprenentatge d’idiomes elaborat per Biblioteca la Bòbila.

http://bobila-idiomes.blogspot.com/

Busuu: pàgina web d’aprenentage d’idiomes online. Permet aprendre anglès, alemany, francès, espanyol, italià, portuguès, polonès, rus, turc i àrab

http://www.busuu.com/

Livemocha: aprèn idiomes de manera interactiva i gratuïta. Plataforma basada en l’intercanvi de coneixements d’idiomes

http://livemocha.com/pages/idiomas/?lang=es

Mylanguageexchange.com: intercanvi d’idiomes entre usuaris, que volen trobar a algú per practicar un idioma concret.

http://www.mylanguageexchange.com/Default_spn.asp

Idiomu: Un portal on podràs aprendre anglès, francès català i castellà.

http://idiomu.com/learnLanguages.php

 

Alemany

Aprender alemán online: curs online amb gramàtica i exercicis. (Castellà)

http://idiomu.com/learnLanguages.php

Learn German online: aprèn alemany online, nivell principiant i avançat. ( Anglès)

http://www.deutsch-lernen.com/

DW-World: apren alemany de forma clàssica o de manera interactiva amb podcasts i vídeos. Disposa de diversos nivell.

http://www.dw.de/aprender-alem%C3%A1n/cursos-de-alem%C3%A1n/s-4640

BBC Learn German: pàgina per aprendre i practicar alemany en anglès

http://www.bbc.co.uk/languages/german/

Alemán autodidacta: infinitat de recursos gratuïts de la xarxa per aprendre i millorar l’idioma

http://www.alemanautodidacta.com/

Aprender alemán: per aprendre i millorar l’idioma en castellà

http://www.aprendealeman.com/

 

Anglès

Mansión inglés: curs gratuït d’anglès multimèdia, disposa de tres nivells: iniciació, bàsic i intermedi. Gramàtica, vocabulari, exercicis, listening… (Castellà)

http://www.mansioningles.com/NuevoCurso.htm

Saber inglés: recursos per a estudiants d’anglès de tots els nivells, per aprendre i millorar de forma divertida. Curs d’anglès bàsic. (Castellà)

http://www.saberingles.com.ar/

Sherton English: aprèn anglès en 52 setmanes. Infinitat de recursos per millorar i perfeccionar el teu anglès. (Castellà)

http://www.shertonenglish.com/

Learn English Online: curs d’anglès per a principiants. (Anglès)

http://www.learn-english-online.org/

Learn English. British Council: per aprendre amb listenings, exercicis, gramàtica, jocs i exàmens. Amb interessants enllaços a recursos per nens i adolescents

http://learnenglish.britishcouncil.org/en/

Inglés total: curs gratuït d’anglès amb classes d’àudio que pots descarregar, en castellà.

Cursos de Ingles Gratis – Clases de Ingles con audio gratuito

BBC Learn English: pàgina molt complerta per practicar i estudiar anglès. Abarca diversos nivells

http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/

Ello: recursos per millorar la comprensió oral, amb vídeos i podcast

http://elllo.org/

Usa Learns: curs per aprendre anglès americà bàsic de manera interactiva en castellà

http://www.usalearns.org/index/welcome.cfm?CFID=14101234&CFTOKEN=77246017&jsessionid=3c30189ae0f42dee785d5c387d7e6e1a16c2

OM Personal: web amb infinitat de recursos i diversos nivells d’aprenentatge en castellà. Moltíssima informació, vocabulari, exercicis, gramàtica, listenings, etc.

http://www.ompersonal.com.ar/

English-4u: per reforçar la gramàtica, amb teoria i exercicis

http://www.english-4u.de/

 

Castellà

Mansion Spanish: curs d’espanyol multimèdia. (Castellà i anglès)

http://www.english-4u.de/

Videoele: curs online basat en vídeos, disposa de quatre nivells. (Castellà)

http://www.videoele.com/

BBC Learn Spanish: recursos per millorar l’idioma en anglès

http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/

L’espagnol chez golondrin: curs d’espanyol per principiants en francès

http://www.aprenderespanol.org/

Aprender español: exercicis i gramàtica per aprendre l’idioma

http://www.aprenderespanol.org/

Business Spanish: lessons: castellà de negocis amb àudios i gramàtica en anglès

http://www.businessspanish.com/

 

Català

SALC: Servei d’Autoformació en Llengua Catalana (SALC) de la Universitat Pompeu Fabra. Amplia i perfecciona els teus coneixements de llengua catalana, nivell intermedi, suficiència i superior.

http://salc.upf.edu/index.php

Parla: curs online que ofereix l’aprenentatge de nivell bàsic, elemental, intermedi i suficiència. (Cal inscripció)

http://www.parla.cat/

Intercat: recursos electrònics per aprendre la llengua i la cultura catalanes

http://www.intercat.cat/es/index.jsp

Vincles: propostes interactives per persones que inicien l’aprenentatge en català

http://www.edu365.com/eso/muds/catala/vincles/

Recursos per aprendre català. Generalitat de Catalunya: dictats en línia, itineraris d’aprenentatge i altres recursos

http://www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.7146237d0006f0e7a129d410b0c0e1a0/?vgnextoid=45648682defe8110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=45648682defe8110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

 

Esperanto

El bloc del curs d’esperanto: curs interactiu d’esperanto basat en microlliçons.

http://cursdesperanto.wordpress.com/

 

Francès

Aprender francés online: curs online amb gramàtica i exercicis. (Castellà)

http://www.frances-online.de/

Le Point du FLE: curs online, gramàtica i infinitat de recursos per aprendre i millorar el teu francès. (Francès)

http://www.lepointdufle.net/frances.htm

BBC French: pàgina molt complerta per practicar i estudiar francès

http://www.bbc.co.uk/languages/french/

Aula Fàcil. Curso de francès. recurs en castellà per aprendre l’idioma

http://www.aulafacil.com/CursoFrances/CursoFrances.htm

TV5Monde: millora el teu francès amb exercicis interactius

http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/accueil_apprendre.php

 

Italià

Aprender italiano online: curs online amb gramàtica i exercicis. (Castellà)

http://www.curso-de-italiano.de/

BBC Italian: recursos multimèdia per aprendre italià

http://www.bbc.co.uk/languages/italian/

Learn Italian Pod: podcasts per perfeccionar l’idioma

http://www.learnitalianpod.com/

 

Japonès

Hablemos japonés: curs gratuït de japonès bàsic amb podcast i vídeos

http://www3.nhk.or.jp/lesson/spanish/index.html

 

Portuguès

Clases de portuguès: curs de portuguès en castellà

http://www.portuguesweb.com/clases_de_portugues.html

 

 

 

IDIOMES

Si et planteges aprendre idiomes de manera autònoma mitjançant Internet et proposem aquesta selecció de recursos que s’aniran actualitzant paulatinament.
Recursos generals 

 • Arma’t de recursos: recull actualitzat de cursos i recursos per a l’aprenentatge d’idiomes elaborat per Biblioteca la Bòbila.
 • Busuu: pàgina web d’aprenentage d’idiomes online. Permet aprendre anglès, alemany, francès, espanyol, italià, portuguès, polonès, rus, turc i àrab
 • Livemochaaprèn idiomes de manera interactiva i gratuïta. Plataforma basada en l’intercanvi de coneixements d’idiomes
 • com: intercanvi d’idiomes entre usuaris, que volen trobar a algú per practicar un idioma concret.
 • Idiomu: Un portal on podràs aprendre anglès, francès català i castellà.


Alemany

 • Aprender alemán online: curs online amb gramàtica i exercicis. (Castellà)
 • Learn German online: aprèn alemany online, nivell principiant i avançat. ( Anglès)
 • DW-World: apren alemany de forma clàssica o de manera interactiva amb podcasts i vídeos. Disposa de diversos nivell.
 • BBC Learn German: pàgina per aprendre i practicar alemany en anglès
 • Alemán autodidacta: infinitat de recursos gratuïts de la xarxa per aprendre i millorar l’idioma
 • Aprender alemán: per aprendre i millorar l’idioma en castellà

 

Anglès

 • Mansión inglés: curs gratuït d’anglès multimèdia, disposa de tres nivells: iniciació, bàsic i intermedi. Gramàtica, vocabulari, exercicis, listening… (Castellà)
 • Saber inglés: recursos per a estudiants d’anglès de tots els nivells, per aprendre i millorar de forma divertida. Curs d’anglès bàsic. (Castellà)
 • Sherton English: aprèn anglès en 52 setmanes. Infinitat de recursos per millorar i perfeccionar el teu anglès. (Castellà)
 • Learn English Online: curs d’anglès per a principiants. (Anglès)
 • Learn English. British Council: per aprendre amb listenings, exercicis, gramàtica, jocs i exàmens. Amb  interessants enllaços a recursos per nens i adolescents
 • Inglés total: curs gratuït d’anglès amb classes d’àudio que pots descarregar, en castellà.
 • BBC Learn English: pàgina molt complerta per practicar i estudiar anglès. Abarca diversos nivells
 • Ello: recursos  per millorar la comprensió oral, amb vídeos i podcast
 • Usa Learns: curs per aprendre anglès americà bàsic de manera interactiva en castellà
 • OM Personal: web amb infinitat de recursos i diversos nivells d’aprenentatge en castellà.  Moltíssima informació, vocabulari, exercicis, gramàtica, listenings, etc.
 • English-4u:  per reforçar la gramàtica, amb teoria i exercicis

 

Castellà

 • Mansion Spanish: curs d’espanyol multimèdia. (Castellà i anglès)
 • Videoele: curs online basat en vídeos, disposa de quatre nivells. (Castellà)
 • BBC Learn Spanish: recursos per millorar l’idioma en anglès
 • L’espagnol chez golondrin: curs d’espanyol per principiants en francès
 • Aprender español: exercicis i gramàtica per aprendre l’idioma
 • Business Spanish: lessons: castellà de negocis amb àudios i gramàtica en anglès

 

Català

 • SALC: Servei d’Autoformació en Llengua Catalana (SALC) de la Universitat Pompeu Fabra. Amplia i perfecciona els teus coneixements de llengua catalana, nivell intermedi, suficiència i superior.
 • Parla: curs online que ofereix l’aprenentatge de nivell bàsic, elemental, intermedi i suficiència. (Cal inscripció)
 • Intercat: recursos electrònics per aprendre la llengua i la cultura catalanes
 • Vincles:  propostes interactives per persones que inicien l’aprenentatge en català
 • Recursos per aprendre català. Generalitat de Catalunya: dictats en línia, itineraris d’aprenentatge i altres recursos

Esperanto

 • El bloc del curs d’esperanto:curs interactiu d’esperanto basat en microlliçons.

Francès

 • Aprender francés online: curs online amb gramàtica i exercicis. (Castellà)
 • Le Point du FLE: curs online, gramàtica i infinitat de recursos per aprendre i millorar el teu francès. (Francès)
 • BBC French: pàgina molt complerta per practicar i estudiar francès
 • Aula Fàcil. Curso de francès. recurs en castellà per aprendre l’idioma
 • TV5Monde: millora el teu francès amb exercicis interactius

Italià

 • Aprender italiano online: curs online amb gramàtica i exercicis. (Castellà)
 • BBC Italian: recursos multimèdia per aprendre italià
 • Learn Italian Pod: podcasts per perfeccionar l’idioma

Japonès

 • Hablemos japonés: curs gratuït de japonès bàsic amb podcast i vídeos

Portuguès 

 • Clases de portuguès: curs de portuguès en castellà

v