Carnaval a l’INS Priorat


 

Informació sobre la plataforma iEduca

iEduca és l’eina de comunicació que fem servir en el nostre centre per tal que les famílies pugueu tenir a disposició i en tot moment l’evolució del vostre fill/a i fer-vos partícips del seu dia a dia.
Un cop tingueu l’accés a iEduca podreu consultar en qualsevol moment el calendari de curs i l’horari del vostre/a fill/a, el registre de faltes d’assistència, retards, observacions i incidències, així com utilitzar la missatgeria interna. En cas que no disposeu d’usuari i contrasenya us heu de posar en contacte amb el centre.
Per accedir teniu un enllaç d’accés a la part superior dreta del menú principal de la pàgina web.

 

Per a més informació:

 

Concurs Odissea

Entre els dies 4 a 7 de febrer els alumnes de Llatí han participat al Concurs Odissea. Cada dia els alumnes han respost preguntes relacionades amb el tema principal d’Odissea 2019: “La ciència i la tecnologia a Grècia i Roma”. Al nostre institut hi participaven 18 alumnes repartits en 7 grups.

Com la d’Odisseu, els nostres navegants han passat per una verdadera odissea però s’han esforçat de valent per respondre correctament a les preguntes i així arribar a bon port. Felicitacions a tots els participants!

Escola verda

L’Institut Priorat forma part del programa Escoles verdes i una de les actuacions que es fan per promoure la conscienciació dels nostres alumnes és repartir als nens i nenes de 1r un bock&roll i així evitar l´ús de paper d´alumini que, a banda de contaminar el medi ambient, embruta el nostre entorn.

L´AMPA ha col·laborat amb l´institut en la compra del bock&roll (el nostre agraïment) com ha fet en cursos anteriors.

Demanem la col·laboració de tots els pares i mares per fer un bon ús de l´embolcall!

Trobada amb escriptors en el marc del ‘Priorat en persona’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’associació cultural Centre Quim Soler, la literatura i el vi cada dos anys organitza una trobada amb escriptors de diversos territoris de parla catalana que visiten la comarca durant uns dies. Fruit d’aquesta l’experiència, s’ha creat un diccionari literari del Priorat que recull tots els escrits.
Un any després de la trobada, els escriptors tornen al Priorat i durant un cap de setmana participen en diferents actes, un les quals és la visita a alguns centres educatius.

A l’institut Priorat tot l’alumnat de 4t d’ESO i el de l’optativa de literatura catalana de 1r de batxillerat van realitzar un treball de lectura dels textos literaris i una posterior recreació artística: des de visual i plàstica es van elaborar pintures que il·lustraven els recursos retòrics i des de l’àrea de català es van preparar textos literaris inspirats en la comarca.

El passat divendres 16 de novembre van vindre dos dels escriptors a l’institut, l’Antoni Munné-Jordà i l’Anna Ballbona, amb l’objectiu de parlar sobre la seva trajectòria literària i amb la intenció de resoldre els dubtes que es formulaven en les nostres preguntes. Durant l’estona que vam estar amb ells vam començar la trobada amb una presentació dels escriptors, després vam poder explicar-los les nostres il·lustracions, i, finalment, llegir-los alguns dels textos que van escriure els nostres companys, així podíem intentar comparar el seu talent amb els nostres primers textos literaris. Ens van respondre les preguntes amablement i en acabar els vam regalar una ampolla de vi a cada un.

La xerrada ens va semblar molt interessant perquè encara que al principi semblava una mica avorrida, a mesura que anaven contestant les nostres preguntes es feia cada cop més interessant i entretinguda.

 

Redactores: Eva Llop i Dolça Felip

Visita de l’Alícia al centre

Buenos días a todos los miembros de la comunidad educativa,

Permitidme que me dirija a vosotros en castellano para facilitar la comprensión a la que ha sido nuestra invitada .

Como ya sabéis la profesora francesa Alicia Parreira ha estado en nuestro centro durante dos semanas . Este período le ha servido para ver como se trabaja en el instituto ya que ha asistido a todas las actividades que se han realizado:  ha acompañado a los profesores de castellano , al profesor de francés, ha asistido a clases de tutoría e incluso de pre evaluación.

El objetivo de esta experiencia era practicar su castellano y conocer otro sistema educativo.

Para el INS Priorat ha sido una experiencia única , en primer lugar por poder conectar una zona rural como el Priorat con una ciudad como París y por otro lado para nuestros alumnos el poder recibir clases de castellano y francés  de otro docente ha sido interesante y motivador.

En resumen, esta experiencia ha sido positiva para todos nosotros.

Paella popular de 4t d’ESO

El passat dilluns 4 de juny, els alumnes de 4t d’ESO de l’INS Priorat van celebrar l’última tarda d’institut amb una paella popular. La idea va ser promoguda pels tutors de 4t (Joan Gelonch i Carmen Cantos) els quals es van prendre les molèsties d’organitzar l’esdeveniment i fer que els alumnes poguessin gaudir de l’última tarda d’institut i recordar-la com una de les millors del curs.

Els dos grups de 4t es van encarregar de fer dues paelles. 4t ESO A en va fer una de carn amb verdures, i 4t ESO B una de peix.

El clima era favorable i el vent sols va molestar als primers moments, quan s’havia d’encendre el foc.
Els alumnes dels dos grups, juntament amb els seus tutors, van preparar un recinte per ells a fora el pati on, moments més tard, la taula lluïa amb el pica-pica ben presentat, música ressonant per totes parts i es respirava el bon ambient creat per tots.

No tot va ser de color rosa per preparar el plat principal, ja que els estris que tenien no era de cuines de luxe, i les primeres impressions sobre el que sortiria no eren per tirar coets, però, tot i això, el resultat va acabant sent de 10!

El bon ambient va acabar atraient a professors curiosos que al final fins i tot van tastar les paelles i van sortir satisfets amb el resultat.

Per acompanyar el plat estrella es van elaborar amanides i els alumnes es van ocupar que no faltessin les begudes. Les postres van ser ofertes i elaborades per la Carmen, cosa que va agradar molt als presents.

El Priorat: Patrimoni mundial

El passat 17 d’abril els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Priorat van anar a Margalef junt a uns 200 alumnes de les escoles del Priorat i de l’Institut Cornudella, per tal de realitzar una activitat de conscienciació dels valors materials i immaterials de la comarca. En concret, els nostres alumnes es van convertir en monitors dels alumnes de primària i durant tota la jornada van anar coneixent algunes particularitats del municipi. 

Aquesta activitat dóna continuïtat a un projecte sorgit en el marc de l’elaboració del Pla de Gestió de la candidatura a Patrimoni Mundial, entre el Grup de Mestres del Priorat, Prioritat, els Serveis Educatius del Priorat i el Consell Comarcal del Priorat, amb la creació del Fòrum d’ensenyament com a espai de debat i propostes en aquest àmbit. El projecte també compta amb el suport de l’Oficina Jove.

Aquesta activitat titulada “Coneguem el Priorat” va servir per augmentar l’interès dels alumnes per la conservació del paisatge en mosaic, la fesomia dels pobles i l’agricultura com a base de l’economia del territori. Qüestions com la preservació de senders i camins, el manteniment del cabal ecològic dels rius i l’aposta per un turisme que respecti l’entorn i la gent que viu al Priorat van ser considerades molt importants. 

Els tallers que van realitzar els alumnes foren: 

-Mirador, que explicà el mosaic del paisatge del Priorat.

-Gimcana, que permetia als alumnes recórrer i conèixer els carrers i places del poble mentre superaven una sèrie de proves, realitzat per l’Institut Cornudella.

Jocs tradicionals, taller en el qual descobrien els jocs que cada 6 d’agost fan a l’Ermita de Sant Salvador.

Torxes, en el qual se’ls ensenyà a preparar les torxes amb les quals els xiquets i xiquetes de Margalef van a esperar els Reixos la nit del 5 de gener.

Riu, que els permetrà treballar la fauna de macroinvertebrats i el valor ambiental del riu. 

-Abric del Filador, una proposta per conèixer els treballs arqueològics en aquest jaciment prehistòric, amb la col·laboració dels arqueòlegs Pilar Garcia-Argüelles i Jordi Nadal.

-Marges de pedra seca, taller en el qual van reconstruir un marge amb l’ajuda del marger Cateri.

-Cultura i art, que serví per descobrir-los el patrimoni cultural i artístic de Margalef.

-Escalada, una activitat esportiva que va tindre lloc a prop de la Cova del Ximet, però que va ser realitzada per l’Institut de Cornudella.

-Molí d’oli, que va consistir en una visita, activitat i tast d’oli en aquest museu del poble situat en l’antic molí.  

Els professors que els vam acompanyar valorem molt positivament l’esforç que van fer els nostres alumnes per realitzar el millor possible el taller que tenien encarregat. Tot i els problemes organitzatius al llarg de les setmanes prèvies a la sortida, creiem que van fer-ho molt bé i es mostraren molt motivats i més quan van veure l’enorme responsabilitat que tenien aquell dia. Gràcies a tots i fins el proper any!  

Dia mundial de l’Òpera

La setmana del 7 al 11 de maig, els alumnes de 1r d’ESO van poder participar en el visionatge de l’òpera La ventafocs. de Gioacchinno Rossini.  Aquesta activitat ha estat promoguda pel Liceu i està dins de la celebració del Dia mundial de l’Òpera.

Taller de Hip Hop

Avui divendres 11 de maig, al Teatre de l’Artesana, els alumnes de 1r i 2n d’ESO han participat en un taller de hip hop com a activitat prèvia a l’espectacle del diumenge 13 de maig a càrrec d’una de les companyies de dansa urbana més reconegudes del país, Brodas Bros. Aquest taller ha combinat explicacions amb passos de ball hip-hop i muntatge d’una petita coreografia, fent accessible aquest tipus de ball a tothom. Els alumnes han interactuat amb les b-girls i han gaudit molt de l’activitat.

XXIV trobada de corals

El dijous 10 de maig, els alumnes de 1r dESO van participar en la XXIVTrobada de Corals que es va celebrar a l’Auditori Josep Carreras de Vilaseca. Més d’una seixantena d’alumnes del centre van interpretar en el cant individual una peça del grup prioratí La Soul Machine, La reina del soul. També van gaudir de les interpretacions dels seus companys dels altres centres participants i de les peces interpretades per l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Música de la localitat.

En el cant comú, un total de gairebé 320 alumnes, representants d’onzecentres del Camp de Tarragona van cantar amb el llenguatge internacional, cançons com Persones iguals, Els Segadors i el Cant de la trobada. Totes elles amb clars missatges d’igualtat entre les persones, les diferents cultures i el món en general, en el marc d’una convivència harmònica i en llibertat.

Picalletres de Sant Jordi

Enguany, per celebrar sant Jordi,els departaments de llengües i l’AMPA del nostre institut hem organitzat un concurs de picar lletres. Els alumnes de 1r i 2n d”ESO han lletrejat en català i castellà i els de 3r i 4t també han lletrejat en anglès.

La participació ha estat massiva i ha estat magnífic veure com a mesura que pujàvem de nivell, els concursants intentaven superar-se i el silenci de la sala d’actes era més gran.

Els guanyadors de la 1a fase han sigut Judit Peñas (1r A), Abril Pérez (1r B), Albert Montalbo ( 1r C), Àlex barna ( 2n A), Tomas Young ( 2n B),Yosra Zaanan (3r A), Rosa Pascual ( 3r B), Marcel Coll ( 4t A) i Guillem Banús (4t B). Ara esperem amb emoció la fase final en què sabrem qui seran els guanyadors de cada cicle.

Reestrenem la Sala d’Actes amb Els parlars del Priorat

El filòleg reusenc Emili Llamas va presentar un tast de la seva tesi doctoral sobre Els parlars del Priorat als nostres alumnes de 3r d’ESO i de 2n de BAT el passat dijous dia 5 d’abril.

Amb el nou mural de fons, els alumnes van escoltar amb interès l’explicació de l’Emili que van trobar d’allò més interessant per conèixer i valorar els trets específics del nostre dialecte.

Jornada de potenciació de la cultura catalana

El passat dia 14 de març es va fer al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, una jornada dedicada a la literatura catalana. En aquesta jornada hi van participar alumnes que cursen la literatura al batxillerat.

Per començar el dia, els professors del departament de literatura de la universitat van fer xerrades explicatives i anàlisi de diferents obres tractades durant l’assignatura.

Havent acabat les xerrades, es va fer una petita aturada per menjar i posteriorment es van iniciar diferents tallers contextualitzats amb la literatura.

Hi havia diversos tallers: el de la literatura a la cuina (es tractava la literatura en el context dels aliments, la seva obtenció, etc ), un altre anomenat interpretem els nostres clàssics (en la que certs alumnes havien interpretat anteriorment escenes de llibres de la literatura catalana) i per últim la poesia a traves del hip hop (en aquest es buscava la similitud entre les rimes del hip hop i les de la literatura, i les equiparava posant-les en pràctica).

Després, per acabar la jornada, ens van fer un recital de poemes acompanyat de música els quals van servir de cloenda de la jornada.

XIV Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta

Com cada any, els nostres lectors han escalfat motors per al dia 5 d’abril, en què han participat en els Quarts de Final del Certamen de lectura en Veu Alta.

La primera imatge correspon als finalistes de tots els cursos d’ESO durant la fase de selecció interna a la biblioteca del centre i la resta són del passat dijous en què van concursar al Centre de Lectura de Reus.
Escoltar-los, ha estat un autèntic plaer.

21 de març, dia mundial de la poesia


El 21 de març va ser proclamat per la UNESCO com a Dia Mundial de la Poesia.

Des de l’institut us oferim dues activitats diferents: els fotomuntatges dels alumnes de literatura catalana de 1r de Bat sobre textos de Josep Carner i els poemes robats(fets a partir de la sobreposició de títols de llibres) creats per alumnes de 3r d’ESO.
Per celebrar-lo arreu,  Marc Granell (poeta i traductor valencià, nascut el 1953) ha escrit el poema  “La Poesia” que la ILC (Institut de les Lletres Catalanes) ha traduït a trenta llengües.

 

La Poesia

És el foc i és la neu, és la tristesa

i és el crit que desperta l’alegria

i ens fa llum les tenebres que habitàvem

com un costum antic d’àngels caiguts.

És el pont i és el riu, és la memòria

que obri escletxes de mel en la ferida

fonda i roent que ens cava precipicis

insalvables al bell mig de les venes.

És la mar i és la senda, és el desig

que crea com cap déu futurs més savis

i funda uns altres mons que es fan possibles

si el cant esquinça vels i fon les ombres.

Participació en l’estudi HBSC

Els alumnes de l’Institut Priorat de 3r ESO fins 2n de batxillerat, aquest curs han participat en el projecte Health Bahaviour in School-aged Children (HBSC) o Estudi sobre les conductes saludables dels joves escolaritzats, auspiciat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest estudi està coordinat a Espanya pel grup d’investigació del Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Universitat de Sevilla sota la direcció de la catedràtica Mª Carmen Moreno Rodríguez.
L’estudi HBSC és una investigació internacional sobre l’adolescència en la que participen coordinadament més de 40 països d’Europa i Amèrica del Nord i que es porta realitzant des de l’any 1982. L’objectiu d’aquest projecte és obtenir una visió global dels estils de vida dels joves a nivell internacional. Es tracta d’obtenir un coneixement en profunditat dels aspectes més rellevants de la vida dels nostres joves amb la finalitat que siguin les característiques d’aquests les que guien les polítiques d’educació i promoció de la salut en cadascun dels països que formen la xarxa del HBSC.
Dins el marc d’aquest projecte, cada quatre anys es realitza una recollida de dades amb l’objectiu principal d’obtenir una visió global dels estils de vida dels adolescent i disposar així d’eines útils pel debat sobre la promoció de la salut en la nostra comarca. En quest estudi, seguint les directrius de l’OMS, s’entén per salut l’estat complet de benestar físic, mental i social i no només l’absència de malaltia. Per aquest motiu, el qüestionari omplert pels nostres alumnes recull dades relatives a diferents àmbits: relacions familiars, relacions amb els iguals, el context escolar, ajustament psicològic, alimentació i dieta, consum de substàncies i activitats sedentàries.