L’HORA DE FER ESPORT A L’INSTITUT MONTSERRAT ROIG

Sona l’hora del pati al centre i l’alumnat es disposa a fer l’àpat. Un grup de nens i nenes de l‘Institut es preparen per jugar un partit de bàsquet o futbol en un dels campionats esportius interns, uns altres fan un descens per una pista vermella en una de les estacions del Pirineu Català, un nombrós grup de nens i nenes ballen en una masterclass el dia de Sant Jordi, els més petits participen, amb altres instituts de la comarca, en una de les trobades de l’esport que organitza el Consell Esportiu del Baix Llobregat, els “tercers” d’ESO s’embarquen en uns catamarans al costat d’altres companys que intenten fer padle surf i caiac a la platja de la Barceloneta… Aquestes estampes esportives són molt comunes durant l’any a l’INS Montserrat Roig de Sant Andreu de la Barca.

  

Com cada inici de curs, amb el començament de l’activitat escolar s’inicia també al nostre centre l’activitat esportiva que acompanya les llargues jornades acadèmiques durant el curs. L’objectiu principal d’aquesta oferta esportiva és promoure l’esport i l’activitat física més enllà de les classes d’Educació Física, així com promoure entre els alumnes de l’institut una vida activa incorporant hàbits saludables al seu estil de vida i d’oci.

Amb aquesta finalitat, des del departament d’Educació Física, i amb la col·laboració de l’equip directiu, del claustre de professors, dels pares i mares del consell escolar, dinamitzadors i alumnat participant, posem en marxa cada curs un ventall d’activitats físiques i esportives al nostre centre. Aquestes activitats volen promoure el joc net, la participació i l’esportivitat per sobre del rendiment, i amb aquest esperit s’intenta millorar la cohesió social i la dinàmica del centre amb valors propis de l’esport que fàcilment es poden aplicar en altres àmbits de la vida diària, com la disciplina, el treball en equip, l’esforç, la tolerància a la derrota, l’esperit de lluita, el companyerisme, respecte envers els altres i envers les normes i material…

   

Amb temps d’experiència promovent aquestes activitats al centre, es demostra que pas a pas l’alumnat ha anat familiaritzant-se i incorporant la pràctica esportiva al seu dia a dia, i cada vegada és més comú veure nois i noies practicant algun esport o activitat física més enllà de l’horari escolar a la nostra ciutat.

L’estil de vida sedentari que s’associa al ritme de vida actual de la nostra societat, on cada vegada més les eines tecnològiques guanyen terreny a l’esforç de tipus físic; tant pel que fa a les persones adultes com entres els adolescents on cada cop trobem menys joc de carrer. És importantíssim contrarestar aquest menyscabament de l’exercici físic en favor de la vida sedentària oferint una oferta esportiva atractiva que arribi a la població i, per sobre de tot, al jovent. Els nostres adolescents es troben en una etapa summament important on els seus joves  sistemes, aparells i òrgans estan en fase de desenvolupament. És àmpliament coneguda la importància que té que un noi o noia en aquestes edats visqui el major nombre d’experiències motrius i esportives, que li ajudin a desenvolupar els seus sistemes, consolidar el seu pic de densitat òssia o simplement contribuir a què el dia de demà sigui una persona compromesa amb la feina, responsable, amb valors, i ser capaç de treballar en equip i respectar les normes. I des de les institucions educatives intentem treballar, cada vegada més, amb aquesta finalitat, propiciant aquests espais on els nostres adolescents puguin trobar oportunitats de viure moments d’oci i gaudi en entorns saludables amb nois i noies de la seva edat, allunyant-los a la vegada de les males companyies i hàbits nocius com el tabac, drogues i la vida sedentària.

    

El nostre centre es bolca en perseguir aquestes bondats de l’activitat física i fem una aposta clara per l’esport i la vida saludable. A les classes d’Educació Física intentem que l’alumne conegui els diferents esports, cuidi el seu cos i visqui experiències esportives col·lectives de diversa tipologia, que difícilment les podria trobar de portes enfora de l’institut per si mateix. Aquest dur i perllongat esforç material i humà es veu recompensat quan els nostres alumnes s’interessen i s’acosten a les activitats que proposem i gaudeixen d’elles. Una d’aquestes activitats son “Les lligues de Pati”, que consisteixen en campionats de futbol i bàsquet jugats durant l’estona de l’esbarjo. Es tracten de lligues on els equips inscrits juguen, tots contra tots, en partits de 20 minuts, durant l’estona del pati. Aquestes lligues desemboquen en una fase final on, els millors classificats, disputen unes semifinals i una final. Al mateix temps que els nois i noies juguen a futbol o bàsquet, un altre grup d’alumnes fan teatre o ball dins el gimnàs. És remarcable, durant el desenvolupament dels encontres i les activitats, el respecte a aquests espais que s’aprecia per part de la resta de l’alumnat del centre que no participa, ningú posa en dubte la realització de l’activitat i la valoren com un element familiar afegit que els acompanya durant l’estona de l’àpat.

Durant el curs hi han dates senyalades al calendari on l’esport torna a tenir protagonisme. Al Nadal, a Sant Jordi o a final de curs, es juguen els tradicionals tornejos de diferents esports. L’alumnat participant té la possibilitat de jugar un campionat en format eliminatori en diferents espais del nostre centre. Al mateix temps, dins el gimnàs, s’organitzen masterclass de ball, on els nois i noies que ho desitgin poden demostrar les seves habilitats amb el ball.

    

Els més petits del centre participen en trobades esportives organitzades pel Consell Esportiu del Baix Llobregat. En aquestes trobades els nostres alumnes es reten amb altres alumnes d’altres centres de la zona en diferents esports en un entorn únic al parc de Sant Feliu on es respira esport per tot arreu.

Una mica més grans, els joves de tercer d’ESO, surten a patinar sobre gel a les instal·lacions del FC Barcelona. I arribats el bon temps hi ha planificat a l’agenda esportiva del nostre centre el “bateig de vela” on els nostres alumnes demostren la seva perícia al medi aquàtic fent diferents activitats, amb la platja de la Barceloneta i els esports aquàtics com a protagonistes de la jornada.

Finalment, enguany, gràcies a una brillant promoció d’alumnes del nostre centre amb una gran iniciativa, després d’alguns cursos hem pogut reprendre l’Esquiada. Aquests alumnes van fer una estada de tres dies al Pirineu Català on van ser capaços d’esquiar pistes vermelles amb una experiència inicial amb la neu prèvia mínima o nul·la. Va ser un èxit i els alumnes van gaudir molt d’aquesta experiència a la neu. El centre espera consolidar l’esquiada de primer de batxillerat, com una de les activitats esportives “estrella” del centre. I amb aquest viatge acomiadar, d’alguna manera, la matèria d’Educació Física, una matèria que ha acompanyat a l’alumnat des de primer d’ESO fins a primer de batxillerat. A partir d’aquí seran ells qui decideixin si val la pena introduir l’hàbit de l’esport i incorporar-ho al seu estil de vida, o optar per altres camins, segurament més sinuosos i menys emocionants, i la resposta la tindran que buscar en ells mateixos més enllà de l’institut.

Saps quina és la meva part favorita del joc? L’oportunitat de jugar. Mike Singletary

 

Departament d’Educació Fisica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>