Els alumnes de 1r d’ESO A hem observat els bacteris del iogurt. El iogurt és una substància àcida i cremosa que s’obté de la fermentació de la llet. Aquest procés es duu a terme per l’acció de bacteris. En el iogurt hi trobem dues espècies de bacteris, l’Streptococcus termophilus (petit bacteri que produeix l’aroma característic del iogurt) i el Lactobacillus bulgaricus (bacteri de grans dimensions (0,03 mm) que produeix l’acidesa del iogurt). Els bacteris poden tenir diferents formes: cocs (esfèrica), bacils (allargada), vibrions (en forma de coma) o espirils (en forma d’hèlix). A més, es poden trobar aïllats o agrupats formant diplococs (en parelles), estreptococs i estreptobacils (alineats en cadenes) i estafilococs (formants agrupacions irregulars).
El procediment que hem seguit és el següent:
- Assegurar-se de que el portaobjectes està ben net.
- Amb l’agulla de sembrar o escuradents, agafeu una petita porció de iogurt i dipositeu-la sobre un portaobjectes.
- Afegiu-hi una gota d’aigua fins aconseguir una solució uniforme.
- Amb l’altre portaobjectes realitzeu un frotis estenent la mostra sobre el primer portaobjectes:
- Fixació: Assequeu-ho sobre la llàntia d’alcohol subjectant-ho amb la pinça de fusta i vigilant de no cremar la mostra.
- Col·loqueu la preparació sobre una placa Petri, poseu unes gotes d’alcohol sobre la mostra i deixeu-ho uns segons a fi que es dissolgui el greix del iogurt.
- Traieu l’excés d’alcohol i deixeu-ho assecar uns minuts a l’aire.
- Tinció: Col·loqueu novament la preparació sobre la placa Petri i poseu-hi unes gotes de colorant i deixeu-ho uns cinc minuts. Finalment renteu-ho amb una mica d’aigua, per a que l’excés de colorant marxi però sense fregar, i poseu-hi un cobreobjectes.
Al final hem observat les preparacions al microscopi i el resultat ha estat prou satisfactori ja que hem pogut observar-los.