Presentacions de llibres a l’Escala i recital poètic a La Jonquera

Aquests dies a la comarca de l’Alt Empordà s’estan fent actes per recordar els milers de persones que van emprendre camí cap a la incertesa, en finalitzar la Guerra Civil espanyola, l’any 1939, en un exili forçat. En relació amb aquesta efemèride, us recomanem dues activitats culturals que tindran lloc el proper dissabte 3 de març: La presentació d’una novetat literària i un espectacle poètic.

A l’Alfolí de la Sal de l’Escala es presenta el llibre de Joan-Lluís Lluís “Jo soc aquell que va matar Franco”, una novel·la ucrònica que va guanyar el Premi Sant Jordi 2017. El protagonista d’aquesta ficció és un català de Solsona que fa cap al camp d’Argelers acabada la guerra civil. La narració trenca amb el context històric real perquè l’autor fa que Argelers pateixi un bombardeig per part de l’aviació franquista -que, en realitat mai es va produir- i mata l’enamorada de l’Agustí, que decideix unir-se al maquis. La casualitat vol que el protagonista i Franco es trobin a Andorra i, com ja es desvetlla al títol, mori el dictador.

 

També relacionat amb el tema de l’exili, a La Jonquera es presenta el mateix dia 3 “La memòria poètica”, un espectacle de petit format de Sam Abrams i Rosa Vilanova, per reviure amb emoció la nostra història recent. Basat en una tria literària de textos de poesia, novel·la, contes, cartes i memòries de diversos autors: Joaquim Amat-Piniella, Clementina Arderiu, Agustí Bartra, Artur Bladé Desumvila, Anna Murià, Joan Oliver (Pere Quart), Josep Palau i Fabre, Mercè Rodoreda, Carles Riba, Antoni Rovira i Virgili, Joan Sales Manuel Valldeperes.

I aquesta és una altra novetat editorial que Rafel Bruguera va presentar dissabte passat a la llibreria Vitel·la: una obra que explica el tràgic exili del republicà escalenc Jaume Pellicer, “Quicus”, qui va morir a Dachau el 1944. Amb una sòlida formació autodidacta, Jaume Pellicer exercí de milicià a la zona costanera del nord de l’Alt Empordà. Mobilitzat, estigué als fronts de Terol i el Segre. Els primers dies de febrer del 39 s’exilià a França, on patí en camps de concentració, en companyies de treballadors, misèria i fam. Incorporat a la Resistència, fou detingut i deportat.

El proper divendres 2 de març a les 7 de la tarda es presentarà aquest mateix llibre a la LLibreria 22 de Girona.

LLEGIM SOBRE LA NOSTRA HISTÒRIA!