Plutó, l’ex-planeta

Plutó va ser descobert el 18 de febrer de 1930. Des d’aquell moment i fins l’any 2006 va ser considerat un planeta fins que La Unió Astronòmica Internacional (UAI) va aprovar una resolució  segons la qual Plutó perdia la categoria de planeta. El motiu: és un cos molt més petit que la resta de cossos que l’envolten.

Plutó és un sobrenom del déu dels inferns Hades, senyor del món dels morts. El seu nom ve de l’adjectiu ploutos que significava ric.

QUINES DADES TENIM?
  • El seu període de rotació es en direcció oposada als altres planetes i gira molt lentament: Un dia dura aproximadament 6 dies i 9 hores de la terra i un any dura el que aquí són 247 anys.
  • Plutó té una òrbita al voltant del Sol que arriba a una distància d’entre 30 i 49 unitats astronòmiques. Al estar tany lluny la poca llum que hi arriba triga 5 hores en fer-ho i al no haver gaire llum podries veure les estrelles de dia.
  • Té 5 satèl·lits i el més gran d’ells és Caront amb 1207 quilòmetres de diàmetre.
  • Es el segon planeta nan més gran del sistema solar.
  • Pertany al cinturó de Kuiper, del qual és el membre més gros i massiu conegut.
  • Té una òrbita excèntrica i inclinada, és l’únic planeta nan que te atmosfera tot i que al fer tant fred la vida hi és impossible (era considerat el planeta més fred del sistema  solar).
CATALÀ
CASTELLANO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>