Sortida del 1r de batxillerat al Casc Antic de Girona

El dimarts 24 vam visitar un dels conjunts monumentals més importants de Catalunya i s’encimbella dalt d’un turó entre l’Onyar i la torre Gironella. El Barri Vell de Girona ha sabut conservar l’aspecte medieval en l’entramat urbà que ascendeix fins a la catedral.

El carrer de la Força, antiga Via Augusta romana, és la columna vertebral del barri i el punt de partida de moltes rutes.

El pont de Pedra, construït al segle XIX, és un bon lloc per admirar tota la part antiga, les cases de l’Onyar i el riu. Al carrer dels Ciutadans hi ha el palau gòtic de la Fontana d’Or; a la plaça de l’Oli, l’església de Sant Martí Sacosta, i al darrere, Sant Domènec i la casa renaixentista Agullana.

Entre l’embolic de carrerons antics trobem el barri jueu o call. El Museu d’Història dels Jueus, situat al Centre Bonastruc ça Porta, explica com vivia la població hebrea de Girona.

També val la pena visitar el Museu d’Història de la Ciutat, al convent de Sant Antoni, que exposa continguts des dels primers pobladors de la zona fins a l’època contemporània, així com el Museu d’Art de Girona, al palau Episcopal.

A la plaça de la Catedral trobem antics palauets, la gran escalinata de l’església de Santa Maria i la Pia Almoina, un edifici gòtic declarat Monument Historicoartístic.

La catedral de Santa Maria té la volta gòtica més ampla del món i el claustre conserva peces de gran valor històric: el Tapís de la Creació (segle XI) i el Beatus de Girona (segle XIV).

Al nucli antic també hi ha la plaça dels Jurats, on podem veure els banys àrabs, el conjunt romànic més ben conservat del país. I darrere els banys trobem el passeig Arqueològic, que envolta la ciutat i ens porta fins al monestir de Sant Pere de Galligants, al costat de l’església de Sant Nicolau. Tots dos edificis formen un bell conjunt romànic, bastit al segle XIII.

Val la pena passejar sense presses pels carrers i trobar places tan populars com la del Vi (plaça d’Espanya) i la de les Cols (Rambla). Pel camí admirem antigues cases nobles de pedra grisa, racons ombrívols i fonts, com la de Mare de Déu de la Pera o la de la plaça dels Lledoners.

http://www.catalunya.com/nucli-antic-de-girona-17-16003-369

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>