Història

L’antic Institut de Batxillerat i actual Institut d’Ensenyament Secundari Jaume Callís, de Vic, conegut popularment amb el nom de “l’Institut”, es troba en una comarca on tant la indústria com la producció agrària i ramadera mantenen un equilibri que no és gaire freqüent a Catalunya. Aquest va ser el primer centre públic de batxillerat a la comarca d’Osona i porta el nom de “Jaume Callís”, en homenatge a un jurisconsult medieval dels segles XIV i XV, que va ser oficial de la cort i conseller reial.

L’edifici se situa al nord-oest del municipi, en una zona que fa poc anys es podia considerar com a agrícola però que actualment és una zona d’equipaments esportius i educatius i amb un fort increment de l’habitatge en els últims anys. Va se fundat l’any 1968, en el moment en què es van crear nombrosos centres educatius a causa de l’augment de la població estudiantil a tot l’Estat. Poc després de la seva fundació, durant els anys 70, va desenvolupar un paper força actiu en la lluita antifranquista de la comarca, sobretot entre els estudiants en règim de nocturn, que durant molts anys va ser el torn més nombrós del centre. També va ser un dels primers instituts de Catalunya en usar la llengua catalana com a primera llengua de comunicació.

En els primers anys s’hi feien estudis de BUP i COU. Actualment s’hi imparteixen els estudis d’ESO i els estudis de Batxillerat en les modalitats Ciències i Tecnologia i humanitats i Ciències socials.

El centre disposa d’una gran sala d´actes que es facilita ocasionalment a entitats perquè realitzin activitats. També disposa de biblioteca, laboratoris independents de física, química i de ciències naturals, aula de música, aules de tecnologia, aules d’Informàtica, aules de dibuix i plàstica, bar, pistes esportives i gimnàs cobert. En els darrers anys s’ha fet una remodelació general de tot l’edifici.

Per conèixer com és actualment l’Institut Jaume Callís: Projecte Educatiu de Centre

 

Impressionant article de Toni Coromina al Nació Digital sobre la història del Jaume Callís

 

callis-antic