Conferència sobre els fenòmens de la nanociència i nanotecnologia

El passat 19 de desembre el alumnes de BAT del cientificotecnològic van poder assistir  a la conferència a càrrec d’en Xavier Rius Ferrús, catedràtic i ex-degà de la facultat de química de l’URV, professor emèrit, a més de formar part del Grup de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors, entre altres  excepcionals formacions i aptituds, sobre la nanociència i la nanotecnologia.

Amb les seves explicacions hem pogut entendre com els dragonets poden vèncer la Força de la gravetat i com els vitralls de l’època medieval prenien diferents tons de colors, sense haver addicionat cap colorant, mitjançant la fluorescència.
Tot això és possible traslladant-nos als fenòmens que tenen lloc quan els materials tenen alguna dimensió espacial més petita de 100 milionèsimes de mil·límetre (100 nm). La interacció de la matèria d’aquestes dimensions amb qualsevol forma de l’energia té lloc de forma molt diferent als materials que anomenem macroscòpics i amb els que interactuem normalment en la nostra vida diària. La gran superfície respecte al seu volum, les forces electrostàtiques i els efectes quàntics, entre d’altres, entren en joc en el món nano i donen lloc a propietats extraordinàries. Així, per exemple, certes nanopartícules poden presentar fenòmens òptics (per exemple fluorescència) que no presenten els materials més grans de la mateixa composició o els materials formats per nanotubs de carboni presenten una resistència comparable a la de l’acer però amb un pes molt reduït i una elasticitat molt més elevada.

La conferència ha sigut molt interessant i amena, els alumnes han participat activament per saber els per quès, incentivant l’esperit científic. Una altra vegada més moltes gràcies Xavier Rius per haver-nos visitat.