Motivats per estudiar

Font: La Vanguardia

Nou Barris implanta un projecte educatiu per reduir l’absentisme i l’abandonament escolar | Els alumnea d’ESO posen en pràctica els coneixements adquirits a l’aula | El programa fomenta l’autoestima i la motivació dels estudiants.

Em sento més responsable, motivada i he recuperat la il·lusió per continuar estudiant”, explica Míriam González, alumna de l’Institut la Guineueta de Nou Barris i una de les cinquanta estudiants que participen en el programa de Diversificació Curricular, un projecte educatiu que pretén motivar els joves de tercer i quart d’ESO que tenen dificultats per superar les matèries.

Gràcies al model de Diversificació Curricular –impulsat pel Consorci d’Educació de Barcelona, el districte de Nou Barris, Inspecció d’Educació i diferents centres escolars– estudiants com Míriam González, de 16 anys i repetidora de tercer d’ESO, veuen factible obtenir el graduat escolar i continuar estudiant un cicle formatiu. “El setembre em vaig plantejar deixar el col·legi, ja que a la meva edat ja hauria d’haver acabat els estudis, però els professors em van recomanar seguir aquest programa, que és més amè que la resta de les classes, i ara estic segura que aconseguiré el títol”.

El projecte, que s’implanta per primera vegada a Barcelona, s’ha posat en marxa aquest curs escolar en cinc instituts de Nou Barris: Galileu Galilei, Barcelona Congrés, la Guineueta, Pablo Ruiz Picasso i Turó de les Roquetes. A cada centre una comissió d’Atenció a la Diversitat escull els alumnes de cada curs que són susceptibles de realitzar el programa amb l’objectiu “que els estudiants assimilin els conceptes a partir d’un model d’aprenentatge flexible que s’adapta al perfil de cada un per motivar-lo a què segueixi estudiant, i d’aquesta manera lluitar contra l’abandonament escolar i l’absentisme”, destaca Pilar Casals, inspectora d’Educació de Nou Barris.

Estades a les empreses

El model de Diversificació Curricular distribueix les trenta hores lectives setmanals que han de cursar tots els estudiants en tres blocs de deu hores: una estada en una empresa, un projecte transversal i activitats amb la resta del grup que no fa el programa Diversificació Curricular.

Durant dos matins els alumnes realitzen estades en entitats on es familiaritzen amb la vida laboral, aprenen les dinàmiques de treball i veuen com poden posar en pràctica els coneixements adquirits a l’aula.

Míriam González durant aquest trimestre s’està a l’escola Timbaler del Bruc, on ajuda a la resta de professors amb les sevesntasques: vigila els nens al pati, prepara les taules del menjador… Alba Córdoba, companya de classe de Míriam, és una altra de les estudiants que segueix el programa. La jove, de 14 anys i estudiant de tercer d’ESO, realitza l’estada al comerç Herrero Il·luminació, on “ordeno els llums i les bombetes, miro que tot estigui en ordre i des de fa dues setmanes ja realitzo alguna comanda”, explica Alba Córdoba, qui afegeix que està molt motivada amb el projecte, té ganes d’aprendre coses noves i “vull fer un cicle formatiu quan obtingui el graduat”. Francisco Herrero, propietari del comerç on col·labora la jove estudiant, es mostra molt satisfet amb la iniciativa educativa, ja que s’aconsegueix un benefici mutu: “Nosaltres els ensenyem i ells ens ajuden en el negoci”.

Amb aquestes activitats de professionalització –que poden realitzar-se en comerços, centres de salut, biblioteques… i que cada trimestre l’alumne les porta a terme en una entitat diferent– els joves “maduren i es fan més responsables, ja que aprenen a seguir un horari, a tractar amb els clients, milloren el seu comportament…”, destaca Susana Carmona, professora de l’Institut la Guineueta.

Joan Mateu, un altre dels professors del centre educatiu, és del mateix parer que Carmona i veu una gran evolució en els alumnes que segueixen el programa, “el qual els ha donat una oportunitat per conèixer com és la vida laboral i, sobretot, els ha permès recuperar l’autoestima i aconseguir la motivació necessària per continuar estudiant, que és l’objectiu principal”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>