Entrevista amb Xavier Chavarria, Inspector en Cap de Barcelona Ciutat

Font: Butlletí del Centre Integral Salut Cotxeres

Quin és l’objectiu del pla de diversificació curricular?

Per al curs escolar 2013-14, la Inspecció d’Educació de Barcelona i el Consorci d’Educació de la Ciutat de Barcelona, s’han fixat dos objectius prioritaris dins del seu pla de treball: reduir l’absentisme escolar i limitar l’abandonament prematur escolar. També volem crear una estructura de xarxa dins del propi districte, amb tots els agents que de forma directa o indirecta participen en l’educació dels ciutadans. Per això s’ha creat el projecte “Diversificació Curricular” al districte de Nou Barris, amb la participació dels centres educatius i les entitats.

És una iniciativa nova?

A diversos municipis de Catalunya ja es porta a terme des de fa molt temps, però sí que es nou a la ciutat de Barcelona en tant que projecte en què hi participen conjuntament el Consorci d’Educació, la regidoria de Nou barri, la Inspecció d’Educació de Barcelona i les entitats, ens i empreses del barri.

Quin és el perfil dels estudiants que hi participen?

Són alumnes de tercer i quart de l’Educació Secundària Obligatòria, de cinc instituts públics, que estan acompanyats, dels seus inspectors/es. Es tracta de realitzar el currículum en dues vessants: la curricular, basada en projectes d’interès, que aglutina les competències que s’han d’assolir i una altra vessant serà l’estada a les entitats per tal que els alumnes adquireixin competències socials i un coneixement de diferents perfils dins del món laboral.

Quantes entitats hi col·laboren?

Hi participen 10 entitats de diferents perfils: sanitari, educatiu, administratiu, esportiu, institucional, manteniment, comerç i de serveis als altres. Hi ha 50 alumnes que cada trimestre participen en una estada diferent, de la mateixa manera que cada trimestre fan una temàtica curricular relacionada amb el programa “èxit” que oferta el propi Consorci d’Educació de Barcelona: cuina, cinema, circ, coneixement del districte….

Cóm es valora el projecte des del Consordi d’Educació?

Com a inspector en cap de Barcelona penso que es tracta d’un projecte molt interessant en diferents nivells: en primer lloc, perquè suposa integrar iniciatives i esforços mitjançant una estratègia global comunitària, en la línia que alguns països del nord d’Europa ja desenvolupen; en segon lloc, per poder iniciar una línia de treball que porti a oferir un currículum més atractiu i ajustat a les necessitats d’uns determinats perfils d’alumnes als que pot ajudar a assolir les competències bàsiques; i finalment, pel que suposa de mesura preventiva orientada a reduir l’abandonament escolar que és un dels objectius que la Unió Europea ha fixat per a tots els països que la integren en la estratègia comuna de Lisboa (E2020).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>