Fem sabó

Amb l’alumnat de Biologia de 1r de Batxillerat, dins del tema dels “lípids”, hem fet sabó com antigament es feia amb l’oli molt utilitzat, inservible ja per cuinar, quan encara ni tan sols es parlava de “reciclatge”. Aquesta vegada però, hem utilitzat oli verge d’oliva nou i l’hem afegit aloe vera (tret de la pulpa de la planta del pati, triturada en el moment de fer-ho) i una mica d’essència natural de gessamí. Així que esperem que sigui un sabó que puguem posar-nos també a la cara.

El procés va ser més llarg de l’esperat; fins i tot vam haver de continuar durant l’hora de Física. Afortunadament, la Verònica, la professora de Física, ja havia fet sabó i ens va ajudar a reconèixer la textura adient que havia de tenir el sabó al final del procés. Van trigar més d’una hora i mitja, tota l’estona remenant sense parar, rítmicament i sempre en el mateix sentit. Afortunadament eren molts per fer-ho i ens vam anar tornant, tots molt ben predisposats.

Vam obtenir una textura perfecta, similar a una xocolata espesa. Encara que ens va quedar d’un color daurat, en posar-la en els motllos i deixar-la reposar tot el cap de setmana, va canviar a un color cru i es va endurir el suficient per poder-lo tallar. Millor utilitzar per tallar-lo, fil de pescar, perquè el tall queda més net, tot i que cal practicar una mica fins que surt un tall recte ;).

Ara només cal esperar un parell de mesos per a què, encara que ja s’ha solidificat, els possibles restes de sosa càustica s’acabin de neutralitzar (pot seguir fent la reacció de saponificació). De fet, quan va veure les fotos, una amiga biòloga em va dir que s’hauria de tallar fent ús de guants per tal de ser ben estricte amb les normes de seguretat del laboratori. De tot s’aprèn…ja ho sabeu, si ho feu a casa, guants a l’hora de tallar-ho també!!

Ja us direm al febrer que tal ens ha quedat.

Àlbum de fotos

Per si voleu fer-ho a casa, aquí us enviem la recepta:

Material

– 334 g de sosa càustica (NaOH) en escames
– 2 L d’aigua
– 2 L d’oli
– Galleda de plàstic prou fonda, i amb un fons sense relleu.
– Cullera gran de fusta
– Safata de plàstic o de silicona i draps de cotó (després queden inservibles).
Les proporcions correctes serien: 3 litres d’oli i 3 litres d’aigua per 500 gr de sosa.

Procediment

  1. Posem la sosa a la galleda i, mica amb mica, s’afegeix l’aigua. Remenem fins que estigui totalment dissolta (es torna la mescla transparent). Vigilem de no esquitxar ni d’inspirar el gasos alliberats per la reacció química de l’aigua i la sosa.
    2. Afegim l’oli a poc a poc i removem sense parar durant 1 hora i mitja aprox. És important que el ritme sigui constant (no massa ràpid ni massa lent) i sempre en el mateix sentit. S’ha d’aconseguir una textura més espesa.
    3. A la safata estenem el drap de cotó que cobreixi totalment el fons i les parets de la safata i aboquem la barreja que ja és el sabó. Solidificarà el sabó.
    4. Esperem 48 hores per treure el sabó solidificat dels motllos i tallar-ho.
    5. Hem d’esperar dos mesos per utilitzar-ho.

Bona sort!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>