El trànsit de Mercuri

Dilluns 11 de novembre es produeix un relativament rar fenomen astronòmic  que és el trànsit de Mercuri davant del Sol.

Per explicar-ho breument es tracta d’un eclipsi de Sol per part de Mercuri que s’interposa entre el Sol i la Terra, el que passa és que, a diferència d’un eclipsi de Lluna, on el cercle solar queda tapat, en el cas de Mercuri es veu com un minúscul punt negre travessant el Sol i que passaria totalment desapercebut a no ser que un tingui informació que pot ser observat.

Per conèixer una mica més el nostre Sistema Solar, dir que únicament tres astres naturals (descomptant asteroides d’òrbita interior) poden interposar-se entre nosaltres i el Sol un és sabut la Lluna (eclipsis de Sol) i els altres són els planetes interiors a l’òrbita de la Terra: Mercuri i Venus, que realitzen el que coneixem com a trànsits.

Si el temps acompanya (bon sol) intentarem projectar la imatge del Sol i visualitzar el planeta Mercuri travessant el Sol. També hi ha adreces web que faran el seguiment per vídeo per qui estigui encuriosit. El trànsit comença a les 13:35 hora oficial i no podrem observar el final ja que serà més tard de la posta de Sol. Per tant,  parlem d’un fenomen que dura cinc hores i mitja si el poguéssim observar amb totalitat.

Haurem d’esperar al 13 de novembre de 2032 per observar el següent trànsit de Mercuri que també será visible des d’Europa.

Per a observar-lo podem recórrer  a les següents pàgines web:

http://mercuri2019.ub.edu (Universitat de Barcelona)

cosmocaixa.es/ca/p/observacio-astronomica_a8603721 …#Asterbarcelona#astronomia#ciencia (Agrupació Astronòmica Aster Barcelona en col·laboració amb Cosmocaixa)

https://youtu.be/mt8UB7TZtKo

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>