Premi Gerard Vergés 2023


Maria Vila Verge guanyadora del premi Gerard Vergés de la modalitat Cientificotècnic

La nostra alumna Maria Vila Verge ha estat guardonada alb el Premi Gerard Vergés en la categoria general de la modalitat cientificotècnic pel seu treball de recerca titolat Immunoteràpia anti GD2: la solució del neuroblastoma? tutoritzat per Xabier Moreno de Pablo.

En paraules de Maria Vila Verge “Cada any milers de nens són diagnosticats amb càncer i prop de 500 menors d’edat moren a causa de patir una malaltia que els limita la vida, una malaltia imprevisible, classificada com a tabú o de la qual fa por parlar-ne. A més a més, el fet de viure en primera persona la lluita constant i llarga superació que suposa dia rere dia el càncer, van ser els motius principals que em van fer decidir que el meu treball tractaria sobre aquesta injusta malaltia. El neuroblastoma és un dels tumors sòlids més freqüents en nens, especialment durant els primers 2 anys de vida d’ evolució clínica molt heterogènia. La cura del neuroblastoma d’alt risc continua sent actualment un
dels grans reptes per als professionals de l’oncologia pediàtrica: la immunoteràpia anti-GD2 sembla útil en la detecció de cèl·lules neuroblàstiques amagades a la medul·la òssia i el seu desenvolupament ha aconseguit resultats mai abans somiats com la supervivència a llarg termini de pacients en recaiguda. Aquestes asseveracions han estat possibles gràcies a la co·laboració del Dr. Àngel Montero Carcaboso director de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (Pediatric Cancer Center Barcelona) i a la història de Marta que ha estat l’impuls de la Fundació Neuroblastoma.”

L’acte de lliurament va tenir lloc aquest dimecres dia 12 de juliol del 2023 a l’aula Magna, presidit pel director del Campus Terres de l’Ebre, Xavier Farré Albendea, el representant del Departament d’educació Joan Antoni Ferreres i l’Alcalde de Tortosa, Jordi Jordan Farnós.

El Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili convoca aquests premis als treballs de recerca de batxillerat amb la col·laboració econòmica del Consell Social de la URV i l’Ajuntament de Tortosa. El guardó consisteix en un ordinador portàtil, un val/xec de 300 € per al centre de secundària on s’ha dut a terme el treball, per a l’adquisició de material didàctic i, finalment, fins a 1.500 € per l’import dels crèdits matriculats en el primer curs del grau a la URV.

En els successius discursos es va destacar d’aquesta edició la qualitat i la quantitat de treballs presentats ja que van ser 18 treballs els que van participar des de 8 Instituts tant del Montsià com del Baix Ebre. Es va posar en relleu la finalitat d’aquests tipus de reconeixement com captació de talent i l’arrelament de les noves generacions, promovent l’estudi i la recerca com la clau per la millora del nostre territori.