MARIA ROSA

FOTOGRAFIA DE L’ACTRIU MARIA GUERRERO QUE VA PROTAGONITZAR MARIA ROSA.

MARIA ROSA

Maria Rosa és un drama social i amorós en tres actes d’Àngel Guimerà aparegut el 1894. Escrit en prosa especialment per a l’actriu madrilenya María Guerrero, fou estrenat el 24 de novembre d’aquell any al Teatre Novedades de Barcelona, amb direcció d’Enric Borràs i amb Concepció Ferrer com a protagonista; simultàniament se n’estrenava al Teatro Español de Madrid la versió castellana de José Echegaray i protagonitzada per María Guerrero. Ha estat traduïda també a l’anglès, el francès, l’italià, l’alemany, el txec, el portuguès i el sicilià.
La trama de l’obra descriu les intrigues, les tràgiques passions amoroses i les pulsions sexuals reprimides en el triangle que formen la Maria Rosa, l’Andreu i en Marçal, tres peons caminers que es coneixen en les feines de construcció d’una carretera. La Maria Rosa, que es casarà amb l’Andreu, veurà com el seu marit és acusat de la mort del capatàs i enviat a una presó de l’Àfrica, on morirà. Més endavant el Marçal, el culpable real de l’assassinat, aconsegueix de casar-se amb la vídua, desig que covava des que es van conèixer. Quan la Maria Rosa sàpiga la veritat es produirà el desenllaç fatal.
És una de les peces teatrals més celebrades del dramaturg català juntament amb Terra baixa, Mar i cel i La filla del mar, i ha tingut diverses versions cinematogràfiques. Entre les representacions més recents, destaca l’esdevinguda al Teatre Nacional de Catalunya del març al maig del 2004, dirigida per Àngel Alonso i protagonitzada per Rosa Renom i Lluís Soler, que després va girar per diverses ciutats catalanes.
Adaptacions cinematogràfiques

1908, direcció de Fructuós Gelabert. Films Barcelona. Curtmetratge (18 min). Muda. B/n. 35 mm. Protagonitzada per Llorença Adrià.
1912, Lluita de cors, direcció de Joan Maria Codina. Films Barcelona. Curtmetratge (40 min). Muda. B/n, 35 mm. Protagonitzada per Carlota de Mena.
1915, direcció de Cecil B. DeMille (EUA). Paramount. Llargmetratge (50 min). Muda. B/n. 35 mm. Protagonitzada per Geraldine Farrar.
1944, Orosia, direcció de Florián Rey. Iberia Films. Llargmetratge (77 min). Parlada en castellà. B/n, 35 mm. Protagonitzada per Blanca de Silos.
1946. direcció de Luis Moglia (Argentina). San Miguel. Llargmetratge (80 min). Parlada en castellà. B/n. 35 mm. Protagonitzada per Amelia Bence.
1964, direcció d’Armand Moreno. Cine Film. Llargmetratge (127 min la versió parlada en català i 97 min la versió en castellà). B/n. 35 mm. Protagonitzada per Núria Espert i Francisco Rabal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>