Investiguem amb la Calpurnia!

Hi ha una lectura que ens agrada molt: L’evolució de la Calpurnia Tate. Aquesta novel·la, ambientada en els darrers mesos del 1899, a un pas del canvi de segle i del mil·lenni, ens explica en primera persona la vida i aventures d’una noieta de, gairebé 12 anys, espavilada, valenta i independent però, sobretot, molt i molt curiosa, que de la ma del seu avi va descobrint la natura que l’envolta i el mètode científic-“ Vaig pensar que devia haver-hi milions de petits drames esdevenint-se per allà fora, sense parar… Jo no era més que una espectadora ociosa, però ells es jugaven la subsistència. ”.  “És sorprenent el que un pot veure quan s’asseu a mirar”- A més, fa un bon retrat de l’època, de la família, del dia a dia amb els germans, de la situació de la dona en aquell moment… I tot, acompanyat de magnífiques descripcions de l’entorn natural i d’experiments científics. 

Aquesta lectura a més, ha estat seleccionada per la secció de novel·la i ciència del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) per elaborar un projecte de l’aprenentatge de la ciència a través de la literatura. L’Herminia Alsina (departament de ciències) i Carme Pardo (bibliotecària de l’institut) ens hem afegit a aquest projecte portant-lo a terme simultàniament des de l’hora de lectura i l’assignatura optativa de ciències adreçada als alumnes de 1r de l’ESO.

Així, des de fa 3 setmanes a l’hora de lectura de 1r expliquem la novel·la i, des del dia 12, els dimecres per la tarda, els alumnes que han triat aquesta optativa aprenen i desenvolupen els mètodes i experiments que la Calpurnia ens va explicant. 

INVESTIGUEM AMB LA CALPURNIA doncs, és una optativa viva (estan criant grills!) dinàmica i pensada per als més tafaners i les més investigadores. El primer dia varen rebre la seva llibreta científica i van muntar el terrari, llar dels grills. Estem segures que gaudiran tant de la part literària com de la científica.

Això promet! Us anirem informant…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>