“Tabú. Tu tries què t’hi jugues”

L’ Institut de la Sénia s’ ha adherit al projecte Tabú,  eina educativa desenvolupada per l’Institut Català de les Dones, la Direcció General de Joventut, l’Associació CandelaLa Bonne-Centre de Cultura De Dones Francesca Bonnemaison. 

Aquest programa el porta a terme Ingrid, la TIS del centre amb tots grups de 3er de la ESO. S’ ha desenvolupat durant 8 sessions a cada grup els mesos de Desembre i Gener.

Tabú: allò del que està prohibit parlar…

Però tothom ho coneix, tothom sap què passa: als vestidors, pels passadissos, dins de l’aula, fora de l’aula, als espais joves, a les discoteques, a través del mòbil… La violència sexual és quelcom quotidià en la nostra societat, però costa parlar-ne, costa anomenar-la, assenyalar-la i visibilitzar-la. Perquè és un tabú.

És sempre agradable que et diguin “piropos”? Qui decideix quan sí o quan no? Quan lliguem… tot s’hi val? Què vol dir consentiment, què són els límits, què és el “sexpreading” i la cosificació? Sabem detectar l’assetjament…?

TABÚ. Tu tries què t’hi jugues! pretén ser una eina que ens permeti posar nom a allò que sí que existeix, deixar d’amagar-ho i poder fer front a aquelles violències que, pel fet de ser quotidianes, s’han naturalitzat.

És un joc per parlar-ne i construir nous imaginaris socials de referència, on puguem acompanyar els nois i les noies a sentir-se lliures en la seva manera de ser i en la seva manera d’estimar i relacionar-se. Perquè és cabdal per construir una societat més justa i igualitària abordar les violències sexuals des de la prevenció.

Com funciona?

TABÚ parteix de quatre murals que es disposen per l’espai educatiu i que son la porta d’entrada, mitjançant un codi QR, als tres recorreguts virtuals que cada jove haurà de resoldre amb un dispositiu mòbil. Els tres itineraris aprofundeixen sobre els continguts temàtics del sexpreading, els límits i el consentiment, i l’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

Al final de cada recorregut i en funció de les respostes que hagin pres, hauran de fer una activitat grupal que compartiran amb la resta de companys i companyes, i que facilitarà la dinamització i la reflexió sobre els continguts en les diverses sessions programades.

Continguts que es treballen:

  • El sexpreading: la difusió d’imatges de contingut sexual sense el consentiment de qui hi apareix.
  • Els límits i el consentiment en les relacions afectives sexuals.
  • L’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>