CARNESTOLTES

CARTELL DEL CARNESTOLTES DE LA SÉNIA 2019

CARNESTOLTES DE VINARÒS

RUA DE CARNESTOLTES A LA SÉNIA

 

ENFARINADA A GODALL

BALL DE DISFRESSES A GODALL

MÀSCARES DE CARNESTOLTES

El significat del terme carnaval prové de l’italià carnevale, que en català seria: carn levare=tirar la carn. És a dir, evitar-la. La traducció del llatí és carns tollendas, és l’abreviació de la expressió llatina DOMINICA ANTE CARNES TOLLENDAS que significa: ´´el diumenge abans de treure les carns´´, sintagma que encara viu al català, i que ha esdevingut carnestoltes.

Per conèixer l’origen del carnestoltes, abans has de saber que és una celebració en la qual durant almenys tres dies, pel carrer, la gent utilitza màscares, disfresses i posen música. Tant a Amèrica Llatina com a Espanya és una de les festivitats més esperades i més populars i que fa de les disfresses l’element principal d’aquesta celebració.

A Espanya va anar desapareixent, però no va ser fins el temps de Cervantes que va desaparèixer totalment. Durant el 1585 es va buscar la seva prohibició. A Madrid gairebé va desaparèixer, el rei Felip V ho va prohibir, però es va tornar a legalitzar amb el nou rei Carles III el qual va introduir els balls de màscares en gairebé tots els teatres espanyols i americans. Després, Ferran VII va prohibir les celebracions al carrer i només va permetre que es celebrés en espais tancats, però durant el govern de María Cristina va tornar a celebrar-se per tot arreu. Durant la dictadura de Franco es va prohibir entre 1937 i 1947, però poc a poc aquesta tradició es va tornar a festejar.

Al voltant del territori hi ha diversos pobles on els carnestoltes destaquen ja que s’han fet populars gràcies a les seves particularitats. Un exemple seria el carnestoltes de Godall o el de Vinaròs.

El carnestoltes de Godall ha estat un referent, ja que és un dels carnestoltes més coneguts i participatius. Se’n té coneixement des de finals dels segle XIX tot i que es creu que anteriorment ja es celebrava. Durant la guerra civil es va interrompre, però pocs anys després, entre 1945 i 1950 tot i estar prohibit es va tornar a celebrar una mica encobert com a festa d’hivern. La gent va tornar a sortir disfressada i mica en mica es va recuperar el ball de màscares i la batalla de la farina. Aquesta celebració dura cinc dies.

Un veí de Godall ens va dir que antigament aquesta celebració de carnestoltes era una festa pagana, abans de convertir-se en una festa religiosa. El dijous gras es cuinaven porcs, botifarres i diferents tipus de carn per tal d’afrontar la Quaresma. L’enterrament de la sardina (festa de la sardina) comença a quaresma i la tradició es que no es pot menjar carn. El carnestoltes es celebrava a amagades ja que Franco ho prohibia. Com a Godall no tenien caserna de la guàrdia civil venien els de Santa Bàrbara a vigilar que no hi hagués gatzara. Una característica era que la gent que anava disfressada no pagava, s’havien de destapar la cara per a identificar-se i ja podien entrar al ball, mentre que la gent que no anava disfressada tenia que pagar. El ball era iniciat pels que ballaven amb les màscares i els que no en portaven no podien sortir a ballar. Quan ballaven disfressats no sabien si ballaven amb un xic o una xica, i segons l’entrevistat, aquest misteri era el principal atractiu d’aquest carnaval. Després d’aquests balls amb màscares, els que les portaven se n’anaven a casa per a treure-se-les i tornaven al ball. S’organitzaven en colles i es disfressaven a amagats per no saber qui era cadascú i mantenir el misteri durant tota la nit.

Avui en dia, els carnestoltes han evolucionat bastant. En l’actualitat s’han reduït els dies de la guerra de farina passant a ser tan sols dissabte i dimarts, a més a més, continua estant la tradició d’anar a missa, però ara ja no és obligat. També el dissabte, el dilluns i el dimarts es fan dinars populars ja sigui amb la família o amb amics i gairebé ball totes les nits menys la del diumenge on es fan activitats per als xiquets.

L’altre carnestoltes destacat és el de Vinaròs, que és dels més coneguts de la costa Mediterrània gràcies a la seva popular cabalgata on participen un total de 30 comparses. L’any 2007 va ser declarat d’Interès Turístic Regional. Aquest important carnaval dura al voltant de tres setmanes durant les quals es fan diverses festes com la del pijama o les típiques cavalcades on es presenten les comparses i les reines. La festa del pijama és una moderna celebració on la gent va vestida amb el seu pijama. Aquesta festa s’ha anat fent coneguda gràcies a la gran participació dels joves.

Aquest carnestoltes és una còpia del tradicional carnestoltes de Brasil, però aquí es fa a l’hivern a diferència d’allí. El carnestoltes de Vinaròs s’ha fet conegut arreu del país gràcies a les diferents innovacions que ha anat afegint com els actes esportius, culturals i gastronòmics.

Pel que fa a actes esportius destaquen les classes públiques de zumba, que es duen a terme amb la música tradicional de carnestoltes, a més a més també hi ha actuacions de ball fetes per les acadèmies de ball Locura i Gent sana o l’exhibició del club de rítmica Urbano Muévelo.

Pel que fa els actes culturals hi ha diverses representacions teatrals sobre carnestoltes. A part també hi ha diferents exposicions sobre la història d’aquest carnestoltes en les que es parla sobre els seus inicis fins l’actualitat, passant pel temps quan estava prohibit. També cal destacar els actes gastronòmics com l’elaboració de paelles amb totes les comparses participants.

La festa de carnestoltes al nostre poble, La Sénia, comença el dijous amb el pregó del rei Carnestoltes i amb la rua acompanyat de la gent disfressada.

El divendres els nens de l’escola Jaume I fan una desfilada pel poble disfressats i posteriorment van al poliesportiu per a veure un espectacle infantil i berenar. A la nit, els quintos de la Sénia preparen una festa al poliesportiu per celebrar la festa del pijama.

Al dia següent, tota la gent del poble participa en una rua disfressats i acaben una altra vegada al poliesportiu per a fer una xocolatada i veure un altre acte pels més petits. A la nit es fa un ball amb un concurs on es premien les millors disfresses.

Es pot considerar un cap de setmana molt divertit per a la gent que li agraden les disfresses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>