Salut

Al·lèrgies alimentàries

​​​​​La família de l’alumne amb al·lèrgia alimentària, ha d’informar-ne els responsables del centre educatiu a l’inici de l’escolarització o quan en tingui coneixement.

La família ha d’aportar al centre la documentació següent:

Informe mèdic signat per l’equip sanitari responsable, on han de constar totes les dades de la malaltia de l’alumne, les actuacions que cal fer i els telèfons dels referents sanitaris.

Imprès signat amb la recollida d’informació on es detalla el tipus d’al·lèrgia de l’alumne, les vies d’entrada i el tipus de reacció.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/SeguretatSalut/A310.pdf

Imprès de sol·licitud signat i autorització d’administració de la medicació prescrita i l’atenció específica prescrita i pautada pel metge o metgessa.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/SeguretatSalut/A311.pdf

Polls

En el cas que es detectin polls, l’escola informarà la família afectada i a la resta de famílies del grup classe per poder dur a terme la desparasitació pertinent. Una vegada s’hagi fet el tractament es recomana que l’alumne romangui a casa dos dies i fer revisions periòdiques per evitar futures noves infeccions.

Administració de medicaments

La normativa vigent impedeix l’administració de medicaments a l’alumnat si no es disposa de la recepta mèdica. Per poder administrar la medicació es necessita:

El medicament, que proporcionarà la família.
La recepta mèdica, on s’especifiqui dosi i horari d’administració.
L’autorització signada per la mare, pare o tutor legal.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/CentresGestioAdministrativa/Y332_188.pdf

Administració de paracetamol

Per administrar paracetamol a l’alumnat a les escoles, cal tenir l’autorització del pare, mare o tutor, que s’ha de demanar en el moment de matriculació de l’alumnat.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/CentresGestioAdministrativa/Y332_188.pdf

​Davant d’un alumne amb febre de 38 ºC o més l’escola ha de contactar amb el pare, mare o tutor i demanar-li que el reculli tan aviat com pugui. Mentrestant, si la febre és igual o superior a 38 ºC es recomana administrar un antitèrmic/analgèsic. El fàrmac de referència i més utilitzat arreu és el paracetamol, per la seva bona tolerància i la relativa absència d’efectes secundaris.

Encara que no es tracti d’una urgència, un alumne amb febre no ha de quedar-se a l’escola fins que finalitzi la jornada escolar.

Diabetis

La família de l’alumne amb diabetis ha d’informar els responsables del centre educatiu a l’nici de l’escolarització o quan es tingui coneixement que l’alumne pateix la malaltia.

Les actuacions que cal seguir en el centre quan es produeix aquesta situació estan detallades en el document ​Model d’atenció dels infants amb diabetis en l’àmbit escolar​.
D’acord amb aquest model, la família ha d’aportar al centre la documentació següent:

Informe mèdic signat per l’equip sanitari responsable, on han de constar totes les dades de la malaltia de l’infant i els telèfons dels referents sanitaris

Imprès signat de sol·licitud de control de glucosa als alumnes amb diabetis i autorització de l’administració d’insulina.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/SeguretatSalut/A314.pdf

Imprès signat de sol·licitud i autorització d’administració de glucagó als alumnes amb diabetis.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/SeguretatSalut/A315.pdf

El centre educatiu ha de comunicar al centre d’atenció primària més proper l’escolarització d’un alumne amb diabetis.
https://documents.espai.educacio.gencat.cat/FormularisModels/SeguretatSalut/A316.pdf​​​​

​​Recomanacions elaborades per la Societat Catalana de Pediatria i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.