SEACURE 2024-2028

Per abordar l’origen dels impactes negatius de la contaminació per nutrients sobre l’aigua, el sòl i la biodiversitat, cal utilitzar un ampli enfocament del sistema paisatge-riu-mar. S’hauria de treballar en una gestió sostenible del territori (sobretot, pràctiques agrícoles), millorar el tractament d’aigües residuals i aplicar estratègies factibles de restauració de la natura.

El projecte SEACURE té com a objectiu demostrar, ampliar i replicar innovacions per a la prevenció sistèmica i la reducció de la contaminació per nutrients de la conca marina Mediterrània, en el marc de l’ecosistema d’innovació proporcionat pels projectes en curs del Far Mediterrani (com BlueMissionMed) i en estreta cooperació amb activitats implementades pels laboratoris regionals d’anàlisis de sòl.

El projecte dedicarà l’esforç a la transferència i replicació d’estratègies de gestió de nutrients que siguin exitoses amb l’objectiu de:

  1. Reduir la contaminació del sòl i potenciar la seva restauració.
  2. Reduir l’ús de fertilitzants i les pèrdues de nutrients.
  3. Prevenir, minimitzar i remeiar la contaminació per nutrients d’ecosistemes d’aigua dolça i marins, en sis zones territorials (Mar Menor i Catalunya Central a Espanya, delta del Po i riu Esino a Itàlia, i Axios delta del riu i la plana de Tessàlia a Grècia).

S’avaluarà la viabilitat i l’impacte i els socis actuaran com a palanques per l’adopció de polítiques, consciència social, creació de capacitats i facilitació de finançament. Finalment, s’elaboraran i executaran plans estratègics per aplicar les conclusions i potenciar el seu impacte.

Hi participen 25 socis de sis països: Espanya, Catalunya, Itàlia, Bèlgica, Grècia i Àustria.