Experiments febrer-març

Experiments amb globus:

1- Hem inflat un globus i l’hem  travessat amb un pal de fusta i no ha explotat. Per què ? Quan inflem un globus, la goma és elàstica i es va tensant. Per què no peta? Quan inflem un globus, la goma és elàstica i es va tensant, però no totes les parts de la goma es tensen igual. Podem distingir les parts més tenses de la goma pel seu color o pel radi de curvatura. Als laterals, la goma està més tensa i el color és molt més clar que als extrems on no ho està. Si al punxar-lo ho fem per la zona menys tensa el globus no peta, tot i que
evidentment l’aire de l’interior del globus s’anirà escapant cap a l’exterior per igualar pressions.

2-Si inflem un globus i l’apropem a una flama peta. Però si inflem un globus i hi posem una mica d’aigua, quan l’acostem a la flama no peta!!! Com és que el globus que conté aigua no esclata? Quina és la diferència entre ambdós sistemes? El globus ple d’aire peta perquè la goma amb l’escalfor es debilita i no pot resistir la pressió de l’aire que conté dins. Quan l’escalfem per on hi ha l’aigua, aquesta absorbeix el calor permetent que la goma no s’escalfi gaire, i resisteix la pressió de l’aire de dins. Per això, si acostem la flama per on no hi ha aigua , peta.

3-El globus que s’infla sol: En aquest experiment hem posat en una ampolla vinagre i al globus, amb l’ajuda d’un embut hi hem posat bicarbonat. Llavors hem posat el globus al broc de l’ampolla, permetent que el bicarbonat caigui dins el vinagre. llavors hem vist que el globus es començava a inflar. Perquè? Resulta que el bicarbonat no es gaire amic del vinagre i han començat a discutir i llavors s’ha generat un gas que ha fet que el globus s’infli sol.

4- Formació de la pluja:: Per portar a terme aquest experiment hem necessitat:  escuma d’afaitar, un pot de vidre, aigua i colorant alimentari. Omplim el got d’aigua i al damunt hi posem escuma d’afeitar. Després tirem gotes de colorant. El pes del colorant, comparable al pes de les gotes d’aigua, pot travessar els núvols i podem veure com baixen les gotes del colorant simulant la pluja.

5- La pilota equilibrista: En aquest experiment hem fet servir : un assecador de cabell i una pilota de ping-pong. Hem engegat l’assecador  i hi hem acostat la pilota i sorprenentment la pilota s’ha mantingut en equilibri gràcies a l’impuls de l’aire. Perquè? La pilota volava cap a munt fins que arriba al punt d’equilibri i es manté fent que el punt de gravetat que va avall és igual a la força de l’aire que el manté cap amunt.El gel i la sal: Quan els glaçons de gel estan en l’aigua ocorren molts canvis a nivell molecular: algunes de les molècules de gel aconsegueixen energia suficient per a fondre’s, mentre que unes altres de les molècules de l’aigua líquida perden energia i es congelen. D’aquesta manera, quan se li afageix sal al glaçó de gel, el punt de congelació disminueix perquè l’aigua salada té menys molècules d’aigua disponibles, per això, el gel comença a descongelar-se lleugerament. Així el fil es va introduïnt dins el gel. No obstant això, quan la sal comença a dissoldre’s en la resta de l’aigua, el punt de congelació torna a pujar i l’aigua es congela al voltant del fil, la quan cosa permet que pugui alçar-se sense que caigui.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>