VISITA A LA VIL·LA ROMANA DE VILAUBA

Aquests dos últims divendres els alumnes de 4t hem anat a visitar la vil·la romana de Vilauba. Hi vàrem anar amb autobús i el segon dia semblava que havia de ploure però finalment el temps ens va respectar.

Tan bon punt vam arribar vam esmorzar al recinte de la vil·la. Després va venir la monitora d’Arqueolític a rebre’ns i a explicar-nos què faríem. També ens va donar informació d’aquesta construcció.  El que ens va sorprendre és que ens digués que a sota encara hi podien haver restes més antigues, fins i toT de l’època ibera. Es veu que hi ha arqueòlegs que excavarien més però d’altres prefereixen no remenar més per si espatllen el que ja han trobat.

La visita es va dividir en dues parts. En la primera vam fer grups i van visitar totes les estances de la casa. En la segona, ens va deixar unes tauletes digitals a on podíem veure de forma virtual com eren les diferents habitacions de la vil·la.

La monitora ens va agradar molt i es va notar que era arqueòloga i que l’apassionava aquest tema.

Aquí teniu una mica d’informació:

La vil·la romana i visigoda de Vilauba (Camós) va ser descoberta l’any 1932. Les excavacions sistemàtiques començaren el 1978 i es perllonguen fins a l’actualitat. La recerca continuada fa que sigui una de les vil·les més ben estudiades de Catalunya i la converteix en una cita essencial pel coneixement del món rural romà i visigot.

Les restes més significatives de Vilauba corresponen a l’etapa altimperial (segles I-III dC), quan la vil·la s’organitzava entorn d’un pati central delimitat per unes galeries porticades. De la vil·la es conserva la pars urbana (la part residencial) i la pars rustica (zona de treball). Destaca de la part residencial la capella de la casa on s’hi trobava el larari, el rebost, el triclinium o menjador i els banys. Es conserven també les restes baiximperials de la vil·la (IV-V dC) i les restes del vilatge visigòtic conformat per tres cases amb els respectius patis.

Les intervencions arqueològiques, la posada en valor i la difusió del jaciment es coordina des del Museu Arqueològic.

(https://cultura.banyoles.cat/)

Podeu veure fotos a l’apartat de 4t de la pàgina web.