Història

L’any 1919 el govern civil instà a l’ajuntament a construir unes escoles noves, ja que, fins aleshores, les aules havien estat instal·lades en edificis de lloguer que no reunien les condicions òptimes per aquesta funció. Josep Madrenys i Boada, propietari del Castell de Vilobí i descendent d’un ric indià, fa donació dels terrenys que formaven part de la coromina del castell per edificar les noves escoles.

Les Escoles Velles de Vilobí van ser projectades per Jeroni Martorell l’any 1919 i inaugurades l’11 de juny de 1922. L’any 1927 es construeix la casa del mestre. Probablement en aquesta època s’abandona la idea d’edificar l’ajuntament, i l’espai destinat a ser la porta d’entrada es va convertir en porta d’accés al pati de les escoles. Amb la construcció de les noves escoles s’obre el carrer que porta el nom del donant dels terrenys, Madrenys, de manera que es projecta l’urbanisme de la vila creant-se una de les vies principals d’accés al nucli urbà.

A principis dels anys 60 es va edificar la casa de la mestra, al costat dret, prescindint però del projecte original.

L’any 1971 s’inaugura la nostra escola Josep Madrenys, a l’edifici actual i les Escoles Velles deixen de tenir el seu ús originari fins que el 1979 l’edifici va allotjar l’Escola d’Educació Infantil “El Patufet”.

L’any 2012 el centre va celebrar els seus 40 anys i mica en mica estem apunt d’arribar a la mitja centena!

Escoles Velles Escola Josep Madrenys

FONTS:

Wikipedia contributors. (s.f.). [Escoles Velles (Vilobí d’Onyar) – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure]. Recuperat 5 d’octubre, 2019, de https://ca.wikipedia.org/wiki/Escoles_Velles_(Vilobí_d%27Onyar)

GONZALO, J. (2012, 3 abril). 40 anys de l’escola Josep Madrenys. Recuperat 5 d’octubre, 2019, de http://www.elpuntavui.cat/societat/article/525217-40-anys-de-lescola-josep-madrenys.html