Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

L’assassinat, el gener de 2019, d’una noia de 17 anys a Catalunya morta a mans d’un noi de 19 així com, aquestes darreres setmanes, el judici d’una violació grupal esdevinguda el 2016 en què hi estaven involucrats menors són la mostra extrema que la violència masclista afecta de ple els i les joves.Per a l’abordatge de la violència masclista des de la comunitat escolar, ens cal educar, ens cal saber, ens cal reconèixer.

El que genera més inquietud és que, massa sovint, les actituds masclistes no es perceben com a tals ni per part dels nois ni per part de les noies. Molts i moltes adolescents no identifiquen la violència masclista en la parella si no hi ha lesions físiques, i, sovint, no consideren la gelosia i el control com una expressió de violència masclista.

L’accés cap cop més primerenc a la pornografia masclista i violenta, al voltant dels 10 anys, i l’augment del seu consum entre els i les més joves, facilita que es naturalitzin moltes situacions de violència envers les dones i de relacions abusives de parella. Cal formar les i els alumnes en una sexualitat plena i saludable perquè prenguin consciència que les relacions afectives han de ser respectuoses i lliures i aprenguin a dir no a tot allò que no desitgin.

Des del Departament d’Educació, i per donar resposta a la diversitat i pluralitat del nostre alumnat, hem de seguir sumant esforços i sinergies en pro de la prevenció de la violència des d’un enfocament interseccional.

Ens cal educar, ens cal saber, ens cal reconèixer.

Els centres educatius són un espai privilegiat de formació en valors i de socialització en relacions lliures de violència masclista. Per això, volem que s’hi evidenciï i s’hi actuï en contra de la violència que pateixen les nenes o les noies pel sol fet de ser-ho.

Volem unes noies i uns nois lliures amb el món per davant, empoderats per trencar les limitacions del gènere i les construccions socials que els i les limiten, lliures per expressar la seva vivència de gènere, respectuosos entre si, i amb uns valors convivencials basats en la llibertat, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte, la igualtat i l’equitat.

Volem detectar, reconèixer, donar suport i acompanyament a les nenes i els nens que estan patint una situació de violència masclista a casa seva.

Volem intensificar la nostra tasca preventiva, de detecció i acompanyament en l’abordatge de les mutilacions genitals femenines o en els matrimonis forçosos a què es veuen abocades nenes i noies que són les nostres alumnes.

Ens cal educar, ens cal saber, ens cal reconèixer.

Cal que proporcionem les eines al nostre alumnat perquè no naturalitzi situacions que tendim a normalitzar i que realment impliquen desvalorització de les nenes, noies o dones, control abusiu, aïllament, submissió i que, en definitiva, són diferents manifestacions de la violència masclista.

Per això cridem ben fort: NO + violència masclista. Desemmascarem-la!