IDEES CREATIVES I EDUCATIVES !!!

Us proposem diverses idees creatives i educatives per aquests dies.

FER MANUALITATS

Els moments per crear poden ser molt enriquidors per als nens i nenes perquè desenvolupin la seva creativitat, la psicomotricitat fina, la paciència i la tranquil·litat. Les manualitats tenen molts beneficis. Depenen de l’edat dels infants seran més adequades unes tècniques o unes altres. És important tenir en compte que haurien de ser estones de manualitats poc dirigides, apel·lant a la llibertat creativa i d’expressió dels infants i deixant-los experimentar amb els materials sense por. I com a mares i pares intentar no restringir-nos gaire per la por a que embrutin… haurem de netejar entre tots i totes quan s’acabi l’activitat 😉

Es poden plantejar diferents estratègies: o (1) preparem un armari, calaix o caixa amb tots els materials necessaris per a manualitats diverses i que els infants vagin explorant totes les possibilitats o (2) comencem per un material inicial i cada dia aportem un material nou a la caixa. D’aquesta manera anem dosificant les possibilitats creatives.

Podem fer servir materials o tècniques com: mandales, pintures de dits, pintures tempera, aquarel·les, guixos, colors pastel, plastilina, pasta de sal, cera modelable, fang, papiroflèxia, decopach, purpurina, gomets i washi tape, braçalets amb fils de brodar, llanes, materials reciclats, titelles amb mitjons, pintar pedres, fer mòbils amb fustes,… imaginació i creativitat al poder!!

> 10 manualitats de tardor

> 4 decoracions de Nadal amb papiroflèxia

> Fruites i verdures de papiroflèxia

> Animals de papiroflèxia

17 Activitats artístiques sobre els ODS

LLEGIR CONTES, LLIBRES I CÒMICS

Traiem la pols a la biblioteca de casa i afavorim la lectura de contes il·lustrats, còmics o llibres. Si els que tenim a casa ja els hem llegit moltes vegades, provem de fer algun intercanvi amb amics/es o veïns/es, sempre evitant aglomeracions, segons les recomanacions de salut. També en podem buscar a l’ebiblio en format digital, o comprar-ne algun per internet. Et recomanem especialment les nostres seleccions de llibres i contes amb valors per a infants i joves:

Guia de contes i novel·les per la IGUALTAT DE GÈNERE i la VIOLÈNCIA ZERO (Fundesplai, 2018)

Guia de contes i novel·les sobre MIGRACIONS, REFUGI I CONVIVÈNCIA (Fundesplai, 2020)

31 contes sobre el mar (Fundesplai, 2021)

30 contes per estimar la natura (Fundesplai, 2021)

52 contes per acompanyar els infants en el dol (Fundesplai, 2021)

També podem buscar audiollibres en català en format mp3castellà o anglès a Spotfy o altres plataformes d’audiollibres online. Escoltar històries sense veure les imatges ajuda a desenvolupar la imaginació i la riquesa interior dels infants.

Hi ha moltes iniciatives per trobar lectures gratuïtes a la xarxa, com és el cas de l’IQUIOSC, que ofereix tota la seva selecció de revistes en català de manera gratuïta.

MOLTA MÚSICA

Aprofitem aquests dies casolans perquè els nens i nenes gaudeixin de la música. Escoltem música de tot tipus, cantem junts, toquem instruments improvisats, fem lloc a la sala de casa per poder ballar. Als infants els encanta compartir estones de ball i expressió corporal amb els adults, i hem de tenir en compte que al llarg del dia haurem d’anar combinant estones d’activitats més mogudes i físicament intenses amb estones més tranquil·les. El ball i la música són una bona oportunitat.

Has jugat mai al joc de les cançons encadenades? Podeu començar-lo a practicar en família, ja veureu què divertit!

També pots provar el MusiJoc, un joc amb propostes musicals per jugar en família i gaudir molt de la música.

COMPARTIM HOBBIES O AFICIONS

Si t’agrada cosir, fer ganxet, fer bricolatge, modelisme, fer puzzles gegants o tens altres aficions que es poden fer a dins de casa potser és el moment de compartir-les amb els teus fills i filles i que puguin començar a practicar pel seu compte. Tingues en compte la seva edat i valora si són activitats adaptades que poden fer amb certa autonomia i de manera segura.

Potser podeu aprendre a cosir un boca’n roll (porta entrepans)? Al Pinterest o al youtube trobaràs un munt de tutorials.

UNA ESTONA DE VIDEOJOCS O PANTALLES…

Durant el dia hi haurà moments per a tot… hem de pactar uns horaris o uns temps de pantalla en funció de l’edat (incloent videojocs, mòbils, tablets, dibuixos animats, televisió). Amb els infants més petits que encara no saben llegir l’hora en un rellotge recomanem fer servir rellotges de sorra perquè sigui més visual i clar el pas del temps. Hem de tenir en compte les recomanacions dels experts com la regla del 3-6-9-12 de Serge Tisseron.

Però a més a més del temps de pantalles haurem de controlar la qualitat del que miren o juguen: que no hi hagi continguts violents, sexistes ni racistes i que sigui adequat a l’edat dels infants.

I pel que fa a navegar per internet i les xarxes socials, tingues en compte les recomanacions que fa la Generalitat de Catalunya a través de la pàgina Internet Segura, on trobaràs una Guia per practicar hàbits cibersaludables, molt recomanable per despertar l’esperit crític respecte els entorns digitals. En aquesta mateixa pàgina trobareu els Relats sobre Ciberseguretat Infantil, destinats a infants de 6 a 12 anys per aprofundir en qüestions de ciberseguretat a la xarxa i privacitat, i un joc online sobre el tema: CiberAventura a la Ciutat.

A partir d’aquestes premisses, et recomanem:

> Nova Escape Room Virtual per jugar en família!

> 20 Apps i recursos per aprendre a programar

> 13 videojocs i apps sobre canvi climàtic

> 5 videojocs divertits, educatius i transformadors

> 13 Apps educatives i divertides per a nens i nenes

6 Jocs impressionants per mòbil o tauleta

JOCS DE TAULA

Els jocs de taula són molt interessants per aprofundir en diverses habilitats i capacitats. Et recomanem especialment els jocs de taula cooperatius perquè proposen un repte col·lectiu i afavoreixen el joc sense violència ni competitivitat. Els jocs de taula en general i especialment els cooperatius són una gran eina educativa perquè afavoreixen el treball en equip i habilitats com la concentració, l’estratègia, etc.

> Aquí et pots descarregar la nostra guia de jocs cooperatius de 3 a 18 anys (PDF)

També ens podem plantejar jugar a jocs de taula online. Aquí us deixem una proposta molt divertida!

9 jocs “de taula” online per a les reunions familiars a distància

CUINAR EN FAMÍLIA

Cuinar en família és molt divertit i enriquidor. Estimula els aprenentatges i la convivència. Si podem, aprofitem aquests dies per fer tota mena de receptes amb els nens i nenes: amanides, macedònies, galetes, pastissos, etc. I a partir de 8-10 anys poden començar a cuinar sols receptes senzilles i segures. Coneixes el programa de cuina per a infants Manduka?

A partir de la cuina i de les receptes els infants poden entrenar la creativitat i moltes capacitats i habilitats com la lectura, l’escriptura, les matemàtiques, els volums, els pesos, la psicomotricitat fina,… podem entrenar-nos en tècniques de cuina casolana, en fer iogurts, amassar pa o fer germinats de llavors per les amanides.

> 15 receptes per cuinar en família, combatre el coronavirus i l’avorriment

> 12 receptes delicioses de postres casolanes

> 25 llibres de receptes per cuinar amb nens i nenes

10 receptes nadalenques d’arreu del món

JOCS DE MOVIMENT O GRUP

Aquests jocs són adequats per a famílies nombroses o per jugar tots junts adults i nens i nenes. Hem d’estimular els jocs de moviment i l’esport : fet i amagar, el joc de les pel·lícules, amagar objectes i jugar a calent o fred, curses de cucs pel passadís, pica paret, i moltes altres idees que pots trobar en aquests articles:

15 proves per fer una gimcana a casa

10 propostes per fer esport amb els infants a casa

PROPOSAR UN REPTE CADA DIA

Podem proposar un repte diari, i fins i tot plantejar-lo com a calendari de sorpreses en què cada matí descobrim el repte. Alguns dels reptes podrien ser (segons l’edat):

  • Fer alguna de les activitats esmentades anteriorment
  • Preparar un regal casolà pels avis i àvies o altres familiars
  • Fer una torre ben alta amb totes les peces de construcció que tinguem per la casa fins aconseguir tocar el sostre
  • Fer una fila a terra de mitjons encadenats, quants metres farà de llarg?
  • Inventar-se una cançó amb lletra divertida que parli de la nostra família
  • Endreçar les joguines i triar les que no fem servir per donar o vendre de segona mà
  • Contar quants objectes de color blau hi ha en tota la casa
  • FER IOGA, MEDITACIÓ I RELAXACIÓ

La pràctica del ioga té molts beneficis per als infantsmillora la concentració, l’aprenentatge, l’atenció, l’autoconeixement, el control de la respiració, la relaxació, l’equilibri, etc. Durant aquests dies hi pot haver estones on els nens i nenes puguin practicar ioga o meditació. Només cal una estora i alguna guia útil. Coneixeu el joc de l’Eduioga? Una bona combinació de ioga i joc de cartes. També podeu descarregar-vos la App Eduyoga, inspirada en el joc de cartes, que és un bon acompanyament per a les sessions. També al youtube podeu trobar canals de ioga per infants com el de Yogic.

També us recomanem la pràctica de la meditació conscient. Amb el llibre Tranquils i atents com una granota podeu aprendre a fer meditació en família.

LES TASQUES DOMÈSTIQUES

Aquests dies a casa també poden ser una bona oportunitat per consolidar hàbits o implicar els infants en els aspectes de la vida quotidiana i les tasques domèstiques. A part de la cuina hi ha moltes altres tasques a fer que els poden fer sentir molt útils i responsables. De la mateixa manera que a les colònies dediquem un temps al que anomenem “serveis”, a casa també podem establir uns criteris de qui es fa responsable de cada tasca.  En funció de l’edat que tinguin es poden responsabilitzar de: parar i desparar taula, posar el rentaplats, rentar els plats manualment, posar la rentadora, estendre la roba, escombrar, fregar, netejar els vidres, treure la pols, guardar la roba als armaris…

Et recomanem que facis un cop d’ull al joc de les tasques de la llar com a joc de taula que ajuda a reflexionar sobre aquests aspectes.

EL BAGUL DE LES DISFRESSES

Podem organitzar una caixa, bagul o armari amb disfresses de tots els tipus i mides perquè puguin experimentar. Podem afegir roba i complements d’adults: als infants els encanta que la roba els vagi gran! Barrets, gorres, mocadors, cinturons, collarets, sabates, teles de diferents mides i colors,… tot s’hi val! Imaginació al poder!

Si col·loquem el bagul de les disfresses a prop d’un mirall i a més a més els hi proporcionem pintures de cara, encara serà encara més divertit!

CIRCUITS DE CANIQUES

Els circuits de caniques o bales estimulen el desenvolupament de la creativitat i la imaginació, a part d’afavorir la concentració, la paciència, l’organització espacial i el desenvolupament del pensament matemàtic i físic. A més a més, ajuden a entrenar la psicomotricitat fina i la coordinació mà-ull. Actualment hi ha moltes marques comercials de joguines que venen circuits de bales. Recomanem només els que són de fusta o materials reciclats.

Però t’animem a què ajudis als teus fills i filles a crear circuits de caniques casolans i passar una bona estona creant-los i després fent-los servir.

ALTRES CREACIONS AMB MATERIAL RECICLAT

Podem fer servir tot tipus de materials reciclats; capses de cartró de totes mides, paper de diari, tetrabricks ben nets, ampolles, taps de plàstic, etc. per construir objectes, joguines o invents. Per exemple; fabricar un vaixell, un castell, una granja, una cabana, una torre, un capgròs, una màscara, un cotxe, un coet, boles de malabars,… fem servir la imaginació i a partir dels materials reciclats i una mica de pintura i pega podrem crear fins a l’infinit!

19 decoracions de nadal sostenibles

EXPERIMENTS CIENTÍFICS

Els infants poden practicar invents científics a casa sota la vigilància dels adults. A partir d’experiències més o menys senzilles, adaptades a l’edat dels infants, poden descobrir i practicar principis bàsics de la química, la física, la biologia, la geologia, les matemàtiques,… no heu provat mai de fer un volcà amb vinagre i sosa? O experimentar amb el so fent un telèfon de pot de iogurt? O plantar llegums en cotó humit perquè germinin?

Us recomanem especialment:

Com fer un hort al balcó i posar-lo ben bonic

Carbassa en erupció!

El programa Dinàmiks del K3 amb idees molt originals d’experiments científics de tot tipus

web de recerca en acció

5 portals per fer experiments amb infants

Experiments de transmissió del so del EduCaixaTV

Manual de experimentos para el profesor

 

JOCS A LA BANYERA

Fins als 8-9 anys jugar i experimentar a la banyera pot ser molt estimulant i divertit. En el cas dels infants petits, hem d’extremar la vigilància en el moment del bany. Però aquests dies podem apel·lar a la nostra creativitat i inventar banys originals amb bombolles, o l’aigua tenyida de colors amb colorant alimentari, o amb música de fons, o amb ninots i vaixells per fer joc simbòlic… Atenció, però de vigilar el consum d’aigua i no fer banyeres massa plenes ni massa sovint.

ÀLBUMS DE FOTOS

Als infants més grans els podem encarregar que aquests dies preparin aquells àlbums de fotos que fa temps que volem fer i mai trobem el moment,… que seleccionin les imatges, les imprimeixin, les enganxin en una llibreta, que facin comentaris… o sinó en format digital. Així també entrenen les seves competències digitals. Amb els més petits i petites podem preparar de manera casolana jocs de taula tipus memory amb les fotos de la família o els amics propers.

FER TEATRE

En algun racó de la casa podem muntar un escenari improvisat, penjar una cortina i afavorir que els infants facin obres de teatre i desenvolupin les seves capacitats escèniques. També podem muntar un teatre de titelles i fabricar titelles de dit i que ells i elles s’inventin les històries. Els nens i nenes més grans poden preparar un bon guió, el material per a la decoració, el vestuari, el maquillatge, la música, etc…

Una altra opció és fer teatre amb ombres xineses, primer haurem de retallar les formes a les cartolines, preparar el llençol i endavant amb la creativitat per inventar una bona obra.

PRACTICAR L’ESCRIPTURA CREATIVA

Aquests dies donen molt per escriure… les històries que van sorgint i que ens podem imaginar arrel de la situació excepcional que estem vivint. Podem aprofitar-ho per despertar la nostra creativitat i posar-nos a escriure. Haurem de tenir en compte l’edat dels infants i anar combinant dibuix amb escriptura. Escriure o inventar-se històries és una bona manera de canalitzar les emocions; l’estrès, l’angoixa,… i despertar també l’humor i l’esperit crític.

Què podem escriure?

  • Un diari de cada dia del confinament, podem enganxar-hi fotos o fer dibuixos de tot el que anem fent i (segons l’edat) de les notícies del dia de seguiment de la pandèmia
  • Cartes a les persones que estimem, especialment als avis i àvies que estan sols a casa o confinats en residències,… després els hi podem fer una foto per enviar per whatsapp 😉
  • Històries de ficció que ens inventem; amb els menors de 6 anys podem crear àlbums il·lustrats sense lletra o amb poca lletra
  • Còmics
  • El joc de les històries encadenades: una persona escriu una frase, doblega el paper i deixa només una o dues paraules a la vista, a partir de les quals l’altra persona ha de continuar la història. Després la segona persona torna a doblegar i deixa només una paraula a la vista, i així successivament. Quedarà una història ben esbojarrada!

També pots remenar a les xarxes socials i descobrir moltes altres propostes. Et recomanem especialment les propostes diàries que fan des de l’Associació Casal Infantil de la Mina (@casalmina) amb la campanya #NoDeixisdeJugar

ALTRES IDEES

Esperem que us hagin agradat!!!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>