L’alumnat del GES 2 ha començat aquests dies el mòdul de Biologia i Geologia. A través de vídeos hem introduït els conceptes de genètica, herència biològica, gen, genotip, fenotip, ADN… i en l’últim dia abans de vacances hem aprofitat per experimentar i apropar-nos al món del laboratori. Amb materials senzills com aigua, sal, sabó i alcohol hem fet una extracció de l’ADN de les cèl·lules d’un kiwi basant-nos en el mètode publicat a recerca en acció.
EXPERIMENT D'EXTRACCIÓ D'ADN DEL KIWI Reactius i solvents
-
1 kiwi
-
Solució d’extracció:
-
Una part de detergent.
-
Nou parts d’aigua.
-
Una culleradeta de sal.
-
-
Una bossa de plàstic transparent.
-
Paper de filtre.
-
Un tub d’assaig.
-
Alcohol de 96o molt fred.
Mètode
-
Pelem el kiwi i el fem bocins.
-
Posem els bocins de kiwi a la bossa i el triturem bé amb les mans.
-
Afegim 10 ml de sol·lució d’extracció.
-
Continuem triturant durant 5 minuts més.
-
Col·loquem el paper de filtre al tub d’assaig.
-
Afegim la mescla de kiwi i tampó d’extracció i la filtrem.
-
Recollim el contingut filtrat i li afegim 10 ml d’alcohol de 96o molt fred i molt suaument fent-lo lliscar per les parets del tub d’assaig.
-
Esperem de 5 a 15 minuts.
-
Observem i recollim l’ADN amb l’ajut d’una vareta de fusta.