DESCOBRIM ELS LLEVATS

A la classe dels grans ens hem endinsat en el món dels fongs. Hem descobert els fongs que no fan bolets. Els primers que vam observar van ser observar les floridures que són fongs microscòpics que les podem veure a simple vista perquè son organismes multicel·lulars.
Així va ser la primera descoberta que vam fer al sostre de la biblioteca i a les parets de l’escala. Fins i tot ho vam
veure als llibres!. La humitat després de les filtracions dels aiguats del setembre van permetre el desenvolupament d’aquests fongs.
El segon grup de fons que hem treballat han estat els llevats, especialment els que intervenen en l’elaboració del pa. Ens vam plantejar una sèrie de preguntes prèvies a partir de la imatge d’una llesca de pa: perquè el pa té forats, de que deuen estar plens aquests forats i de què deu estar fet el pa per tenir aquets forats.
La nostra tasca de la setmana de la Ciència acabava de començar.
Per descobrir-ho que millor que visitar el forn de pa Miquel Cortijos del poble.
Durant la visita, Miquel ens va explicar com el llevat és un organisme viu que necessita una sèrie de condicions òptimes d’humitat i una temperatura adequada. Durant el procés de fermentació, el llevat transforma els sucres presents a la farina.
En aquest procés els milers de microorganismes del llevat desprenen com a residus bombolles de diòxid de carboni i alcohol. Les bombolles de diòxid de carboni són les que fan que la massa de pa s’infli i quedi esponjosa, mentre que l’alcohol s’evapora durant la cocció. Ja havíem trobat resposta a les preguntes que ens havíem plantejat!
Ens van endur cap a classe una bossa massa de pa amb llevat, i una altra sense llevat El nostre procés d’investigació s’anava ampliant!.
Miquel també ens va parlar de Louis Pasteur. Investigant a classe, vam conèixer que els seus treballs van permetre explicar científicament els fenòmens de la fermentació, l’any 1857. Per fer-ho, va utilitzar un instrument clau: el microscopi. Així és com es van descobrir que els llevats són uns petits fongs, unicel·lulars, de forma ovalada o rodona i d’un diàmetre d’entre 3 i 12 micres, de l’espècie Saccharomyces cerevisiae.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>