Setmana de la ciència a 1r i 2n d’ESO – Emergència climàtica!

Aquest trimestre la ciència ha estat la protagonista al nostre centre.

El 27 de setembre va tenir lloc la vaga mundial pel clima, promoguda en gran manera per la figura de la jove Greta Thunberg. La crisi climàtica és, per tant, un tema de gran actualitat entre els joves.

Els departaments de Ciències, Tecnologia i Matemàtiques s’hi han abocat i donada la importància, des d’altres matèries s’hi han afegit,. Per nivells s’ha treballat el problema des de diferents punts de vista. Desitgem educar joves amb esperit crític, capaços d’entendre la problemàtica, la reconegui com a pròpia i proposi solucions adaptades a l’entorn on viu.


1r D’ESO – DESAPAREIXERAN LES PLANTES I ELS ANIMALS DEL NOSTRE ENTORN?  Els ametllers floreixen abans d’hora? Els eriçons de mar poden reproduir-se de la mateixa manera en aigües més calentes? Què passa amb l’eruga del pi, creieu que està a nivell de plaga en algunes zones del bosc Mediterrani? Coneixeu quantes tortugues moren cada any per culpa del plàstic?

Els alumnes de 1r d’ESO han treballat com el canvi climàtic, degut a la pujada de les temperatures del planeta, pot afectar i posar certes espècies de plantes i animals en perill.

Ho han comprovat amb els musclos! Si la temperatura del mar canvia l’activitat dels musclos pot també canviar, la reproducció, el filtrat… Guaiteu les imatges!

Aquesta pràctica forma part de les activitats que es van aprendre en l’última mobilitat Eramus+ del projecte EcoTourism (financiat per la Unió Europea) a Marne (Alemanya). L’aigua del mar del nord estava un pèl més fresca que la del Mediterrani, us ho assegurem!

 

Desde Tecnologia la REUTILITZACIÓ del plàstic ha esta vital per crear objectes d’allò més interessants. Aquí en teniu un exemple i molts d’altres:

Tampoc hi han faltat les lectures de ciència sobre textos de divulgació científica extretes del llibre  Pa ciència, la nostra. Curiositats científiques del dia a dia. El professor Èric Masip va interpretar dues peces musicals amb percussió de gots i copes amb aigua.

 


2n D’ESO – QUÈ ENS QUEDA DELS RIUS? Tenim la mateixa neu a les muntanyes? Què en queda del riu quan arriba al mar? Per què ens preocupem quan veiem que els pantans estan buits? I per què estan buits? Embrutar els rius afecta la qualitat de l’aigua?

El Francolí està ple de deixalles; plàstics i envasos de tota mena recobreixen la riba. L’hem netejat, hem pesat les deixalles i hem treballat les dades obtingudes. Quilos! Cal prendre consciència, hem de reduir els envasos. Emergència climàtica!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>