PREMI RAMON LLULL PER A MAR ALTADILL CORDERO

Mar Altadill Cordero, alumna de 2n de Batxillerat de l’Institut Dertosa, ha guanyat el premi Ramon Llull a Treballs de Recerca de Batxillerat, en la categoria de ciències, amb el seu treball “Pertorbacions Ionosfèriques” (https://www.url.edu/ca/premis-ramon-llull-treballs-de-recerca-de-batxillerat).
Al seu treball, Mar, estudia les bombolles que es formen a la ionosfera. La ionosfera és una capa de l’atmosfera terrestre caracteritzada per estar fortament ionitzada. Les pertorbacions ionosfèriques estan provocades pels canvis bruscos de densitat i són responsables d’alteracions en la propagació de les ones electromagnètiques. Per exemple, poden causar falls en els sistemes GPS.
En l’estudi s’han utilitzat dades d’un sondejador ionosfèric i dades de satèl·lit. Un dels resultats més importants del treball és que s’ha pogut trobar una correlació entre el instants de detecció de les pertorbacions amb els dos mètodes, és a dir, que els dos mètodes detecten la pertorbació al mateix temps, i per tant és possible preveure les pertorbacions amb un o altre sistema. A més, s’ha determinat la velocitat de propagació de les pertorbacions. D’aquesta manera, una vegada que es detecta una
pertorbació, és possible estimar quan afectarà a altres regions i, per tant, alertar de que els senyals electromagnètics es poden veure afectats.
El premi consisteix en un ordinador portàtil i un diploma honorífic. També s’otorguen mencions al tutor del treball premiat i al seu centre.
L’acte de lliurament dels Premis se celebrarà el dimecres 26 de maig de 2021 a la Facultat de Filosofia-URL (Barcelona).
Enhorabona Mar per aquest excel·lent treball!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>