Fira medieval alumnat 2n ESO

El dia 27 de febrer l’Institut Can Periquet de Palau-solità i Plegamans ha organitzat la Fira Medieval al Castell de Plegamans, amb l’alumnat de 2n de l’ESO que culmina, després d’un treball de recerca, l’etapa històrica de l’Edat Mitjana.

El projecte es va iniciar amb la visita a la Biblioteca de Can Cortés a càrrec de l’Àngela Nualart, que ens va facilitar una recerca de llibres i documentació sobre temàtiques escollides prèviament per l’alumnat: personatges, gremis, o diferents classes socials de l’Edat Mitjana, engegant així el procés d’indagació sobre la política, l’economia i la societat dels segles V al XV.

Posteriorment, van fer una passejada pel Palau Medieval amb l’expert Miquel Truyols Rocabruna, que ens va explicar la història de la Sagrera, el retaule de l’Església de Santa Maria i la Comanda Templera de Santa Magdalena. Segons el pergamí, que es troba a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, la consagració del Temple de Santa María de Palau Solitar va ser el 14 de novembre de 1122. El 1513 s’encarregà un retaule per a l’altar major al Mestre d’Artés-pintor anònim de l’escola valenciana que el pintarà amb dos deixebles seus. És important també el retaule de l’altar del Roser, amb un antependi de ceràmica, fet per Llorenç Pasollas, un dels grans ceramistes de Catalunya del segle XVII. Estudiant així l’art i la religió del patrimoni local.

Finalment es va fer una visita guiada per Barcelona “L’Estat Català Medieval i Modern” organitzada pel Museu d’Història de Catalunya, on es va recórrer indrets per les principals institucions de poder entre els segles XII i XVIII del Principat, estudiant els aspectes més rellevant Edat Mitjana a la ciutat de Barcelona i els principals edificis públics i religiosos Es va visitar el Pla de Palau i Consolat de Mar, el districte administratiu i barri artesanal, la Cort General de Catalunya, la Reial Audiència de Catalunya, així com la visita de Santa Maria del Mar, el Palau Reial, la Capella de Santa Àgata i el Palau del Lloctinent.

L’alumnat de 2n ESO ha simulat a la Fira Medieval la vida de la societat de privilegiats (rei, noblesa, església, cavallers, monjos) i no privilegiats (artesans, comerciants, pagesos, esclaus, serf) d’aquesta manera ha après fent, visitant i simulant els aprenentatges competencials, aplicant els procediments de la recerca històrica a partir de la formulació de preguntes, per interpretar el passat, valorant el patrimoni cultural com a herència rebuda del passat, per defensar-ne la conservació i afavorint que les generacions futures s’apropiïn, desenvolupant habilitats i actituds que permetin afrontar els reptes de l’aprenentatge al llarg de la vida i participant a l’aula, al centre i a l’entorn de manera reflexiva i responsable, utilitzant les aplicacions d’edició de textos, presentacions multimèdia i tractament de dades numèriques per a la producció de documents digitals i tractament de dades numèriques per a la producció digital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>