“Si només fas classes magistrals, et perds un munt d’aprenentatges que adquireixes gràcies als projectes”: Dídac Salvadó

Text i fotos: Aarón Ortega

Entrevista a Dídac Salvadó, cap d’estudis de l’institut Baix a mar

El director de l’institut Baix a mar, Jordi Font, i el cap d’estudis, Dídac Salvadó, han fet una formació a Sevilla durant diferents sessions, repartides al llarg del curs escolar, sobre la qual els preguntem. El tema sobre el qual han aprofundit és “el lideratge en l’aprenentatge”, dins del qual han tractat el treball en projectes. Al nostre centre, els projectes es treballen de 1r a 3r d’ESO, als quals se’ls dedica dues hores diàries, de dilluns a divendres.

Aarón: Ens pots resumir el que heu après?

Dídac: Per a mi, va ser la primera formació, però era la segona part d’un curs que va començar el juliol passat, al qual va anar l’exdirectora, la Roser Cervera. Realment no era únicament sobre el treball en projectes, sí que és veritat que ho vam tractar, però el tema principal era “El lideratge en l’aprenentatge”. Destaco que ens van donar eines per posar-les en pràctica i vam estar reflexionant sobre el paper que volem desenvolupar perquè provoqui el canvi. També vam pensar en els nostres objectius que volem aplicar al nostre institut a la vegada que els anàvem comparant amb els dels altres instituts que eren presents a la formació. Aquesta va ser una de les parts més enriquidores de la xerrada, ja que era interessant veure que altres centres estaven en situacions molt diferents però a la vegada molt semblants a la nostra. 

Aarón: El que us van explicar a la formació, ho podreu aplicar al nostre centre?

Dídac: Ni de bon tros; ens falten recursos per poder-ho fer. Sempre que vols fer un canvi et falta personal, diners, material, és a dir recursos. Per exemple una de les qüestions més importants que ens fa falta són hores. Ho conto. Ens van parlar de  “pràctiques docents” com són les codocències i les “tríades” (classes en què entren tres professors: un explica matèria, i els altres dos hi fan d’observadors), però no ho podem fer perquè suposaria renunciar a hores de matèria dels docents i, a més, sobrecarregar-los de feina. És a dir, per una banda, hem après conceptes i pràctiques que són molt interessants, això no obstant, per una altra, sabem que topem amb limitacions.

Aarón: Al nostre institut, ja treballeu amb projectes des de fa anys a 1r, 2n, i 3r d’ESO, fins i tot a 4t. Quina valoració feu de com ha anat aquest any?

Dídac: Penso que aquest any ha estat un canvi molt gran; fins al curs passat treballàvem en projectes durant una setmana cada trimestre, i aquest any hem passat a treballar en projectes cada dia. Ho valorarem a final de curs, però és cert que aquest procés de distribució ha estat una feinada i podem veure que tots els equips estan fent feina moltíssim. D’entrada, la feina ja s’ha fet, i ara toca anar refinant petits detalls. També he d’afegir que, en aquests projectes, l’objectiu final seria aplicar “el pensament crític”.

Aarón: Hi ha alguns instituts que opinen que treballar en projectes no és del tot efectiu. Creus que els instituts haurien de provar el treball en projectes i veure si en canvien l’opinió?

Dídac: Sí, jo crec que és molt interessant; dona una visió molt més àmplia de les coses. Al final, és una balança: hi ha vegades que necessites fer una classe magistral i no és dolent fer-la, però a la vegada si només fas classes magistrals et perds un munt d’aprenentatges que l’adquireixes gràcies als projectes. Encara que als dos tipus de classes es pugui estudiar bé, també és ric treballar en projectes, ja que moltes classes magistrals no arriben a ser del tot bones. Penso que tots els instituts haurien de provar treballar en projectes.

Aarón: Finalment, què creus que aporta un treball en projectes que no aporta una classe magistral, és a dir, quines són les virtuts del treball en projectes?

Dídac: El treball globalitzat sense cap mena dubte. Un dels problemes que a vegades ens trobem són les connexions entre diferents matèries;  els projectes ho aporten. També la interacció amb els companys, és a dir fer feina cooperativament.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>