Posem fre a l’emergència climàtica (article d’opinió)

Escrit per Mar Oropesa Garcia

Segons la Convenció de les Nacions Unides Sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC, en anglès: United Nations Framework Convention on Climate Change), el clima s’ha capgirat, fet que s’atribueix directament o indirectament a l’activitat humana, que altera la composició de l’atmosfera mundial. Aquesta situació se suma a les transformacions regulars que, de forma natural, es donen al nostre planeta.

Les causes i conseqüències de l’escalfament global són un tema de gran preocupació col·lectiva des de fa moltes dècades.

Encara que la majoria dels científics no dubten del canvi climàtic, d’altres no hi creuen o neguen que sigui per l’acció humana. Aquests escèptics posen en dubte la teoria del canvi climàtic i el seu origen. Alhora defensen que es deu a un procés natural que sempre ha format part de la història de la Terra i,  per tant, no és preocupant.

Aquests negacionistes defensen algunes idees com que l’escalfament global es pot explicar pels canvis en l’activitat solar, també que es deu a un fenomen natural i el  més sorprenent la defensa de la idea que el canvi climàtic també té aspectes positius.

No obstant això, la majoria de la comunitat científica defensa que l’escalfament global és un fet sobre el qual hi ha un consens sòlid. És, probablement, el repte més important al qual s’enfronta la humanitat. El canvi climàtic és una evidència i l’home, el principal responsable. Ho diuen més del 97% dels articles científics publicats des de 1991 fins a l’actualitat.

Pel que fa a la meva opinió, l’ésser humà és el responsable del canvi climàtic i les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle que escalfen el Planeta. El gas més conegut és el CO2, que causa el 63% de l’escalfament global, però hi ha altres causes com la desforestació, l’augment desproporcionat de gasos d’efecte hivernacle: provocat per l’ús de fertilitzants, l’activitat química per al tractament d’aigües residuals, la crema de combustibles fòssils, el transport, la calefacció i l’urbanisme i, finalment, el creixement accelerat de la població, que, com a conseqüència, influeix en la producció de gasos.

Tanmateix,  considero que la negació de l’existència del canvi climàtic, per part d’aquest col·lectiu escèptic, s’atribueix a interessos econòmics, generalment de multinacionals que exploten combustibles fòssils, i també a les indústries que requereixen gran consum d’energia.

Però com podem posar fre a l’escalfament?

En l’àmbit quotidià, hem de reforçar les accions encaminades a combatre el canvi climàtic. Una contribució que consisteix entre altres fets: r

  1. Reciclar les escombraries
  2. No malgastar aliments
  3. Reduir el consum de llum i d’aigua
  4. Fer servir el transport públic
  5. Reutilitzar els objectes en lloc de comprar-los

A més, a més,  és recomanable l’adquisició de vehicles elèctrics i la compra de productes locals i l’aposta per evitar els viatges en avió en trajectes curts. En aquest sentit, i segons informacions recents (13 abril 2021), França està pendent de l’aprovació d’una llei que limitarà els vols domèstics de recorreguts inferiors a 2,5 hores, per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La limitació de vols a favor de l’alternativa ferroviària és una de les mesures més innovadores del projecte de llei del clima que considero posaria fre a aquesta catàstrofe mundial.

Al marge de les contribucions domèstiques, s’han d’aplicar mesures estatals, recolzades per les institucions públiques, empreses privades i organitzacions socials. Aconseguir una reducció efectiva d’emissions requereix apostar per mecanismes sostenibles que desenvolupin  nous models productius.

Per concloure, hem de ser conscients que alterar la temperatura global pot tenir conseqüències desastroses: estius més calorosos i hiverns més càlids que poden alterar l’agricultura i el nostre ecosistema, que poden provocar la desaparició de determinades espècies i fins i tot l’augment d’algunes malalties. Per tot això, deixo en l’aire aquesta qüestió: podria ser el COVID 19 una conseqüència del canvi climàtic?

Webgrafia consultada:

 

https://unfccc.int/es/process-and-meetings/the-convention/que-es-la-convencion-marco-de-las-naciones-unidas-sobre-el-cambio-climatico

 

https://blog.oxfamintermon.org/causas-del-cambio-climatico-calentamiento-global/?gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFOE6kdHfX-8FgBSqQMaGZ70lS3S0CZnRAg61QxX9oO0M6Rbpalu2DAaAj_qEALw_wcB

 

https://www.fundacionaquae.org/causas-y-consecuencias-cambio-climatico/?gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFPz0FbVnBwq3aWw1BdfZq3s-6gvohM9ieN2LfIjIGZFdGvp6xUHw_caAsroEALw_wcB

 

https://blog.oxfamintermon.org/cambio-climatico-soluciones-medidas/?gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFO-P-xDeAORUhfDJxYrB2z3jL68BgkmYK3CUXy7LkoSshEbZMFEOS0aAn_VEALw_wcB

 

https://elpais.com/especiales/2019/el-co2-en-el-cambio-climatico/

 

https://ethic.es/2016/06/negacionistas-cambio-climatico/

 

https://www.acciona.com/es/cambio-climatico/

 

https://theconversation.com/el-negacionismo-del-cambio-climatico-en-europa-es-equiparable-al-de-estados-unidos-146592

 

http://www.xtec.cat/~mferna99/projecte/hiverna.htm

 

https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/8-argumentos-ante-negacionistas-cambio-climatico_14979

 

https://www.muyinteresante.es/naturaleza/articulo/negacionistas-del-cambio-climatico-451455795464

 

https://ayudaenaccion.org/ong/blog/sostenibilidad/que-es-cambio-climatico-y-causas/

 

https://ec.europa.eu/clima/change/causes_es

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>