“Hauríem d’arrencar tots els plataners de la Rambla de Vilanova”: Santi Alcaraz Fernández

Entrevistem Víctor Vicente Nogueras, encarregat de jardineria de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i Santi Alcaraz Fernández, tècnic i responsable de contractes i concessions de l’Ajuntament.
  • Sabem que els arbres de la ciutat causen admiració i rebuig alhora entre la població. Quins són els arguments de les persones que hi estan en contra? 

Santi Alcaraz: No hi estan d’acord perquè l’arbre perfecte no existeix. El tema és que nosaltres treballem per compensar tres conceptes. Per una banda, els beneficis que hi aporten, als vilanovins; per una altra, l’estètica que aporta a la ciutat, i, per continuar, els problemes que hi provoquen. Per exemple, els plataners de la Rambla són molt bonics, conformen una imatge que concorda amb molts paisatges de rambles d’altres poblacions del país, però causen al·lèrgies a la població a la primavera. També en cau el fruit al terra, que s’acaba embrutant en excés per culpa d’aquest fet. La solució? Hauríem d’arrencar-los tots els plataners i replantar-hi uns altres que no desequilibrés la balança pels problemes derivats, però no és possible perquè els plataners formen part del patrimoni històric de la ciutat.

 

D’esquerra a dreta, Santi Alcaraz Fernández, tècnic i responsable de contractes i concessions de l’Ajuntament. Víctor Vicente Nogueras, encarregat de jardineria de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

  • La regidora Marta Jofra, en l’entrevista que li vam fer, ens va avançar que l’Ajuntament ha treballat en un inventari de la flora de la ciutat, que podrà consultar la població.

Víctor Vicente: Sí, tot just s’ha acabat aquest any, i ara l’últim pas es troba el departament d’Informàtica, perquè l’inventari es pengi al web de l’Ajuntament. Mireu, aquests punts verds del dibuix [vegeu la fotografia a baix] indiquen els arbres que hi ha a Vilanova mentre que els punts blaus són les palmeres. L’avantatge de l’inventari és que la gent podrà conèixer-ne el nom exacte de l’espècie. El coneixement és la base per tenir-ne cura i respectar-los.

  • I en aquest inventari, trobarem les espècies que tenim al barri de Mar.

Santi Alcaraz: És clar. Tenim molta palmera. De fet, encara tenim una varietat, l’anomenada canària (Phoenix canariensis), que és la més afectada per l’escarabat morrut, i que conviu amb un altre tipus, la dactilera (Phoenix dactylifera). Les palmeres també generen un debat a la ciutat, perquè el tractament que cal fer-hi és complicat. Si una palmera està afectada per l’escarabat, la del costat també en correrà perill, perquè es contagien.

  • L’esclafit de l’agost del 2019 les va perjudicar. I després el temporal “Glòria” del gener del 2020 s’hi ha sumat.

Víctor Vicente: L’aigua i l’aire són una molt mala combinació per a qualsevol arbre, però per a les palmeres també, i no necessàriament han d’estar afectades per l’escarabat. Certament, si l’esclafit va ser greu, el temporal també ho ha estat. Només al gener han caigut 6 palmeres al passeig Marítim, que no totes tenien la malura de l’insecte. Al vostre carrer, el de l’institut, l’Àncora, també ha caigut un arbre.

  • Plantar un arbre, què representa com a feina?

Víctor: A part del cost de l’espècie, hi ha el fet que cal consolidar-lo perquè les arrels s’hi estiguin bé. Els primers dos anys cal regar-los de forma contínua, però, passat aquest temps, s’hi adapta amb normalitat, i amb la pluja ja es rega sol. També he de dir que l’aigua no és l’únic problema per a la sobrevivència d’un arbre.

  • Quins són els problemes?

Santi: L’incivisme, que volgut o no, s’aboca en els arbres, i acaben sacsejats, i per tant les arrels es mouen. Els gossos, que mosseguen el tronc. I encara hi hauria altres factors, com repenjar-s’hi sense voler. Aquest últim fet no és incivisme; és que no ens n’adonem però l’arbre pateix.

  • No donem importància als arbres?

Víctor: N’hi ha que sí, però n’hi ha que ni els volen davant de casa vostra. Ens trobem sovint que se’n queixen perquè els dificulta entrar al garatge; perquè tenen una piscina i les fulles els embruten l’aigua; o perquè les arrels els estan esquerdant les voreres o els murs. Nosaltres busquem l’equilibri entre el cuitadà i l’arbre. Però sobretot hem de recordar que, per respirar i trobar-nos millor, necessitem arbres, perquè ens provoquen benestar. I és així perquè transformen el CO2 en nutrients i, després, expulsen oxigen.

  • Hi ha ciutats que els tenen acumulats tots en una zona concreta. És l’anomenat “pulmó verd”.

Santi: A Vilanova també en tenim. Són petits, però els podem anomenar així també. Són el parc Gumà i Ferran; el parc de la quadra de la Torre d’Enveja; el parc de Ribes Roges; la zona de la Masia d’en Notari; la masia d’en Cabanyes. I també altres zones petites, com la plaça del Consolat de Mar (conegut com la plaça del Canó); la plaça dels Pobles d’Espanya; els jardins de Francesc Macià; el parc de Baix a Mar; la plaça de l’Enxaneta…

  • La pregunta final. Quan un arbre, cau qui s’encarrega de recollir-lo? Ho preguntem per saber què passa si l’arbre caigut és dins d’una comunitat de veïns.

Santi: Si és una situacionista de risc, l’Ajuntament en primera instància, perquè llavors no distingim si és de propietat privada o no.

Víctor: Jo vull acabar l’entrevista dient que amb els dos temporals que hem patit, hi ha arbres que els hem salvat. Per exemple, al vostre carrer, el de l’Àncora, n’hi ha tres de tombats, que ara ja estan bé i sans.

Ho sabies? Les 20 espèces més abundants a la trama urbana de Vilanova i la Geltrú
  1. Lledoner
  2. Plataner
  3. Morera
  4. Pi blanc
  5. Mèlia
  6. Acàcia rosa
  7. Olivera
  8. Arbre ampolla
  9. Washingtònia
  10. Palmera datilera
  11. Om
  12. Pi pinyoner
  13. Xiprer
  14. Xicranda
  15. Troana
  16. Garrofer
  17. Prunera de fulla roja
  18. Auró americà
  19. Arbre dels quaranta escuts
  20. Acàcia del Japó

Els arbres caiguts per culpa del temporal “Glòria” (gener 2020)

Barri de mar

6 palmeres al passeig Marítim i passeig del Carme

1 palmera al Consolat de Mar

1 xiprer al Consolat de Mar

1 crevillea carrer de l’Àncora

1 xiprer a la plaça de l’Atlàntica

Centre vila

1 pollancre a la plaça d’Eduard Maristany

1 “ligustrum” al passatge Tèxtil

1 lledoner a la ronda Ibèrica

1 xiprer al Verger Eduard Toldrà

1 “brachi” a la plaça de Charlie Rivel

1 “photinia” a l’avinguda Francesc Macià

2 tipuanes a la Rambla de Sant Jordi

Altres titulars que podríem haver escrit en aquesta entrevista

“No existeix l’arbre perfecte” (proposta de Violeta Martínez)

“El temporal “Glòria” ha destrossat més arbres a Vilanova, entre els quals 6 palmeres” (Tomás Perazza)

“L’incivisme i els temporals, les causes de la mort dels arbres” (Gisèle Cartró)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>