Estem atrapats pels estereotips? (article d’opinió)

Escrit per l’alumna Mar Oropesa García

Vivim en una societat que acostuma a crear una imatge predeterminada de les persones en funció del seu gènere, classe social, origen ètnic, edat, situació laboral, aspecte, religió… Aquestes idees, sovint,  provoquen un tracte desigual i discriminatori, que serveix per menysprear determinats col·lectius, com ara les dones, els joves, els negres, els immigrants…

Vivim en una societat que acostuma a crear una imatge predeterminada de les persones en funció del seu gènere, classe social, origen ètnic, edat, situació laboral, aspecte, religió…

Les etiquetes que atribuïm a persones o grups socials, ho fem, generalment de manera inconscient i sense cap justificació científica. Ens basem en impressions o idees que repetim amb tanta freqüència que, al final, acaben per ésser acceptats per tots.

Pel que fa als estereotips de gènere, qui no ha sentit mai algú que diu que les dones netegen i cuiden millor que els homes? També que a les dones els agrada el color rosa i als homes, el color blau; o que les dones són mestresses de casa i que s’han de fer càrrec de la cura dels infants i les tasques de la llar, mentre que l’home és qui ha de sortir a treballar i proveir de diners a la família. Existeix la idea que a les nenes, quan són petites, els agrada jugar a les nines, mentre que els nens prefereixen la pilota o els cotxes.

Pel que fa a la nacionalitat, també hem sentit a dir que “els argentins són pedants”, “els asiàtics, bruts”, que “els americans són molt consumistes i que mengen de manera excessiva”, que “els alemanys són nazis”, que “els russos són corruptes”, que “els andalusos són ganduls”, “els catalans, garrepes” i “els madrilenys “xulos”.

Altres estereotips socials assenyale  que els pobres són ganduls i viuen de subvencions, que les dones pel simple fet que de tenir el cabell ros són “bledes”, que els joves “ni estudien ni treballen”, que els negres són bons esportistes, que els jueus són comerciants i molt avars o que tots els àrabs practiquen la religió musulmana.

Els estereotips són idees absurdes que creen desigualtat social

Tot i que ens queda un llarg camí per recórrer, durant els darrers anys, molts d’aquests estereotips s’estan revertint de forma significativa i ja es treballa des de les escoles, la televisió, els llibres de text, les llars, les institucions…  per crear una societat més igualitària, justa i lliure de situacions discriminatòries, que combatin aquest idees absurdes que creen desigualtat social.

1 comentari

  1. Josep Parra

    Felicitacions per l’article, Mar! Molt ben ordenat i argumentat.
    Em permetràs, però, un matís. Dius que “molts d’aquests estereotips s’estan revertint de forma significativa i ja es treballa des de les escoles, la televisió, els llibres de text, les llars, les institucions…”, i jo opino que no sempre és així.
    Hi ha mitjans de comunicació, publicacions, institucions i famílies que juguen a la contra i, amb els seus comentaris o el tipus de televisió que miren, fomenten i alimenten entre el nostre alumnat el racisme, la misogínia, l’homofòbia…
    Els valors comencen a casa i a l’institut, de vegades, tenim poc de marge de maniobra per ajudar a canviar aquesta mirada tan tancada; perquè els prejudicis ja estan tan arrelats que no es pot raonar de cap manera amb certa gent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>