“Ens hem fet dependents dels embolcalls de plàstic”: Montse Jaén, professora de Biologia

Text escrit per Teresa Vilalta

A Vilanova i la Geltrú hi ha hagut un canvi mediambiental el diumenge de les Comparses perquè ja no s’han llençat als carrers tones de caramels embolicats en plàstic.

La cooperativa de consum responsable La Vinagreta va impulsar el projecte de l’ecocaramel, un caramel sostenible, embolicat amb un bio plàstic, el qual es degrada molt ràpidament i, per conseqüència, fa que hi hagi menys repercussió en el medi ambient. Penseu que hi ha hagut anys que els embolcalls de plàstic dels caramels han acabat a les platges de Vilanova, on s’han estat mesos després.

La Vinagreta va proposar aquest projecte a la FAC, la Federació d’Associacions pel Carnaval. Per la seva banda, la FAC  va buscar empreses que volguessin crear el ecocaramel. I van aconseguir-ho, malgrat que només van trobar una empresa disposada, que era concretament de Madrid.

Aquest any van participar els supermercats JR i Alcampo, que venien els ecocaramels. Segurament, l’any que ve el podrem comprar a més supermercats, ja que a últim moment s’hi van voler sumar més supermercats però no van poder perquè la comanda ja estava feta i l’empresa ja sabia quantes bosses havia de fer.

Per què el plàstic no és l’embolcall ideal?

El plàstic és perjudicial perquè triga centenars d’anys a descompondre’s i es va acumulant al terra i altres superfícies si no s’elimina.

Si mirem anys enrere, podem veure com abans es feia servir molt menys plàstic.

Antigament, cada persona portava els seus pots a l’hora d’anar a comprar aliments, i els botiguers només hi col·locaven el producte. Actualment no podem fer això perquè la seguretat alimentària ha obligat els venedors a fer-ne ús per aïllar els aliments de contactes amb d’altres.

Accions que podem fem per millorar el medi ambient

Segons la professora Montse Jaén,

 

  • Fer un ús responsable dels plàstics i, a més, canviar molt hàbits quotidians. 
  • Comprar a botigues de proximitat.
  • Exigir que no et posin plàstic/ embolcalls als productes.
  • Reutilitzar les bosses de plàstic.
  • Pressionar les empreses a ser conscients de tot el plàstic que fan servir, així aquestes podrien canviar les seves polítiques
  • Avançar en l’ús de l’eco plàstics, que és un polímer derivar del blat de moro, que es descompon. Ara bé, tampoc no és una solució, perquè aquest blat de moro també s’ha de cultivar. Per tant, la millor solució és portar a sobre sempre les pròpies bosses de tela i els carros d’anar a comprar de tota la vida.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>