A la llotja de Vilanova, hi ha dues subhastes al dia. Crònica de la visita al port amb l’assignatura Economia de l’empresa

Escrit per Alin Panesi i Juan Manuel Roldán. Fotos: Alin Panesi

 

Vaixell pesquer, al port de Vilanova i la Geltrú

 

El professor Joan Carles Acedo ens va portar, dilluns 13 de maig, al port de Vilanova i la Geltrú perquè els alumnes de l’assignatura Economia de l’empresa assistíssim a la subhasta del peix. A més, també ens hi va acompanyar una guia, la Blanca Giribet, que ens va anar explicant els diferents arts de pesca, com funcionava la subhasta, la història del port, els horaris dels pescadors.

Seguidament, la Blanca ens va explicar que els pescadors treballen de dilluns a divendres, i la subhasta hi té lloc dues vegades en un mateix dia. La primera, a les vuit del matí, que és el torn de seitons i sardines, pescades a la matinada. La segona, cap a un quart de quatre de la tarda. Tant en un cas com l’altre, un cop els vaixells han arribat al port, els pescadors ordenen els arts de pesca.

Just en aquest punto vam arribar a la part més important de la nostra sortida al port. Després de tot el procediment explicat, era hora d’entrar a la subhasta. La guia ens va dir que el mètode de subhasta és diferent respecte d’altres ports. Al port de Vilanova cada majorista (els compradors del peix a la llotja) disposa d’un comandament a distància per indicar-hi quines caixes de peix, que entren per una cinta mecànica, vol.

El preu d’entrada del peix, marcat per la Confraria de Pescadors, va disminuint ràpidament fins que una persona clica el seu comandament, i és llavors quan aquesta caixa és de la seva propietat. En una pantalla projectada a la llotja apareix diferents dades sobre el producte que es ven: preu per quilo, empreses que hi aspiren a comprar-lo, espècie de peix,…

Per finalitzar, vam tenir la sort de gaudir de l’experiència d’un veterà de la pesca. Ens va explicar diverses anèctodes sobre la pesca a la nostra ciutat. També ens va narrar la història d’aquest port tan important per a Catalunya. A més, ens va assenyalar els diferents arts de pesca que es fan servir, que per a Vilanova, les més importants són: d’encerclament i arrossegament.

 

 

 

 

 

1 comentari

  1. M.alba

    Bones, quan acaba la subhasta hi ha una peixateria al costat per poguer adquirir el peix acabat de pescar com és el cas de la llotja de Palamós. Moltes gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>