7 homes i 3 dones són els guanyadors dels últims 10 anys de premis Nobel

Els escriptors Olga Tokarczuk, nascuda a Polònia, i Peter Handke, d’Àustria, recullen avui, 10 de desembre, a Estocolm els premis Nobel de Literatura dels anys 2018 i 2019 respectivament. Creats per Alfred Nobel, els premis han atorgat des del 1901 fins al 2019 un total de 116 premis, entre els quals es compten una xifra de tan sols 15 dones escriptores (afegint-hi Olga Tokarczuk).

L’escriptora Olga Tokarczuk recull el 2019 el premi Nobel de Literatura que va aconseguir el 2018

La curiositat de l’edició d’enguany és que, per primera vegada en la història de l’Acadèmia, avui es concedeixen el premi de dos anys consecutius, perquè l’any 2018 va ser un any en què els escàndols van deixar paralitzada l’organització dels premis.


Peter Handke és l’escriptor que ha guanyat el premi Nobel de Literatura 2019

En l’edició del 2019 de nou hi ha polèmica per la personalitat de Handke (també cineasta a més de novel·lista, poeta i dramaturg). L’escriptor va mantenir una posició favorable a Sèrbia durant la Guerra dels Balcans. Ara bé, l’Acadèmia ha explicat que rep el premi “per un treball influent que, amb inventiva lingüística, ha explorat les perifèries i l’especificitat de l’experiència humana”.

En el discurs d’acceptació de premi, que es va fer dies abans a la gala de lliurament (avui, 10 de desembre), l’escriptor va relatar que les històries que li explicava la seva mare l’han influït com a escriptor: “Els petits esdeveniments que em va descriure la meva mare em van proporcionar l’estímul per a la que ha sigut la carrera de la meva vida”.

Per la seva banda, l’escriptora guanyadora de l’edició del 2018 també va fer referència a la mare en el seu discurs. Tokarczuk, a més, va anunciar que destinarà els diners guanyats “a crear una fundació de suport a escriptors i traductors polonesos”, tal com relata el diari ARA.

Quins han estat els últims guanyadors?

Mario Vargas Llosa (peruà) – 2010

Tomàs Tranströmer (suec) – 2011

Mo Ya (xinès) – 2012

Alice Munro (canadenca) – 2013

Patrick Modiano (francès) – 2014

Svetlana Aleksiévich (ucraïnesa) – 2015

Bob Dylan (nord-americà) – 2016

Kazuo Ishiguro (japonès) – 2017

Olga Tokarczuk (polonesa) – 2018

Peter Handke (australià) – 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>