APROXIMACIÓ AL PERSONATGE: ANDREU NIN

Divendres 9 d’abril de 2021, els alumnes de segon de batxillerat van tenir el privilegi de gaudir d’una classe d’història impartida per l’Ernest Benito, antic professor del departament de Ciències Socials del nostre institut, també ex-director i ara jubilat.

L’Ernest, gran coneixedor del personatge d’Andreu Nin, ens va aportar els seus coneixements sobre aquest personatge, vendrellenc de naixement, polític, traductor, mestre, personatge polifacètic i controvertit, gran desconegut per la majoria de nosaltres.

Arrel de l’exposició que es va presentar aquest estiu al Palau Robert de Barcelona amb motiu de ser El Vendrell la Capital de la Cultura Catalana 2020, dedicada a grans personatges vendrellencs (Àngel Guimerà, Pau casals, Apel·les Fenosa i Andreu Nin), vam contactar-lo i vam acordar realitzar aquesta activitat dedicada a l’Andreu Nin.

Durant la xerrada es va posar de manifest la importància històrica del personatge, que va tenir càrrecs importants a l’URSS durant l’etapa de Lenin, va traduir al català grans obres de la literatura russa, va ser conseller de justícia de la Generalitat durant la Guerra Civil i va ser, suposadament, assassinat per agents soviètics el 1937. La seva mort continua essent un misteri per resoldre.

També es va posar en evidència la necessitat de dedicar al personatge de Nin un espai permanent al Vendrell, per posar a l’abast de les noves generacions la memòria històrica.

Per saber-ne més podeu consultar gran quantitat de llibres que s’han publicat sobre ell:

Andreu Nin, seguint les teves passes, de Lluís Juste de Nin

Petita història d’Andreu Nin, amb il·lustracions de Pilarín Bayés i text d’Ernest Benito

Andreu Nin, militant de la Cultura, de Judit Figuerola

Perseguint Andreu Nin, de Pelai Pagès

i vídeos d’interès:

POUM, una vida per la utopia: https://www.youtube.com/watch?v=cGTrfESnHCg

OPERACIÓ NIKOLAI: https://www.youtube.com/watch?v=zdc55UYH7BI

Activitat organitzada pel departament de Ciències Socials