Visitem Corbera d’Ebre (4t ESO i 1r BATX)

Visita al conjunt patrimonial de Corbera d’Ebre i trinxera cota 402

La sortida realitzada el 19 d’abril del 2018 al complex patrimonial de Corbera d’Ebre i la línia de trinxeres de la cota 402 s’emmarca dins del temari sobre la Guerra Civil Espanyola, cursat a 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. L’objectiu de la sortida ha perseguit l’apropament dels alumnes a un conjunt històric de gran rellevància patrimonial, declarat Bé d’Interès Cultural el 1992 per la Generalitat de Catalunya, que ha permès treballar i fomentar els valors de la tolerància, el respecte pel patrimoni cultural i la pau. La sortida ha comptat amb el suport de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Torredembarra i la col·laboració de l’Amical de Mauthausen.

El poble vell de Corbera d’Ebre fou severament castigat per l’atac massiu dels bombarders de l’aviació italiana i Còndor alemanya en la seva ofensiva final sobre el front de Catalunya. Dins de l’esglèsia, hem visionat un vídeo en format documental sobre alguns passatges de la Batalla de l’Ebre.

Per altra banda, la línia de trinxeres de la cota 402 formà part de la primera línia de defensa republicana, que resistí al llarg de 115 dies de combat els embats de les tropes sublevades en el context històric de la Batalla de l’Ebre, transcorreguda des del 25 de juliol al 17 de novembre de 1938. Hem resseguit amb els alumnes uns pocs centenars de metres de trinxeres, així com diversos punts on s’hi emplaçaren nius de metralladora, morter i canons de les tropes republicanes, que ens han ajudat a entendre les terribles conseqüències que poden tenir la intolerància i l’odi dels règims totalitaris.

Joan Garcia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>