Un biberó – Guerra Civil Espanyola

Xerrada de l’Aina Soler, néta de l’Alfons Soler (un biberó)

Avui els de 2n batxi han pogut gaudir d’una xerrada de l’Aina, néta de l’Alfons Soler que fou cridat a files el 1938 en plena Guerra Civil Espanyola. Era molt jove i per això va formar part de la famosa lleva del Biberó, ja que anaven nois de 17 anys. La República ja estava força esgotada i va tibar de lo poc que tenia (Lleva del Biberó i la Lleva del Sac, aquesta última, homes de 45 anys endavant). Era l’últim esforç que la República feia per intentar guanyar la guerra. 

Va anar a la zona de combat de Pont de Balaguer. Els van portar al front mal equipats; els van donar l’uniforme, però les botes les havien de portar ells i molts havien d’anar amb espardenyes. La instrucció consistia en ensenyar-los a disparar 9 trets i cap a la guerra!

A partir d’aquí començava tot un periple de penúries i llargs anys abans de tornar a casa.  L’aliment era escàs i monòton, amb llenties, llaunes de conserva amb sardines i tonyina.

Dormien allà on podien. Eren constantment atacats per l’aviació i l’artilleria enemiga i eren a primera línia del front. Reculaven més que no pas avançaven. Ell formava part de l’esquadró antitancs, eren 7 membres, dels quals només es van salvar 3. Dades curioses d’aquesta experiència és que en estones de no combats, quan els dos bàndols estaven a prop, s’intercanviaven productes (tabac, paper de carta, aliments..) i fins i tot algun dia jugaven a futbol. Situacions molt paradoxals però gens estranyes per nois de 17 anys que els obligaven a anar a una guerra no demanada.

En una segona fase, desembre del 38 ell i uns companys van caure presoners en un camp de concentració a Miranda de Ebro. Aquests camps són força desconeguts però van existir fins els anys 40’s. La majoria de soldats republicans eren utilitzats com a mà d’obra esclava per reconstruir infraestructures. L’Alfons, però, explica que el temps passava molt lentament i poca cosa havia a fer en el camp. Ell es va apuntar a pelar patates i així s’assegurava el menjar diari. Una altra dada curiosa és que cada matí els obligaven a cantar el “Cara al Sol” i si no el cantaven els pegaven amb una vara i també que cada dia, les autoritats franquistes apuntaven en un paper les poblacions que anaven caient a mans franquistes. A partir d’aquest moment els soldats podien escriure cartes als seus familiars, entre altres coses, per demanar “avals” i poder sortir del camp de concentració.

Un cop va poder sortir del camp de concentració va haver de fer la mili “obligatòria” i el van enviar a Melilla, al regiment de fortificacions núm 5 a construir defenses per tot el protectorat marroquí espanyol per si era atacat.

Finalment no va poder tornar a casa fins el 1944! Anys de patiment, dolor i allunyament entre familiars. Que no es torni a repetir una guerra.

Gràcies Aina per dedicar-nos el teu temps. Ha estat molt interessant!

Dep. Socials – 2n batxi- M. Castella i Eva Giner