La Maternitat d’Elna

Avui dimarts 27 d’abril l’Assumpta Montellà, autora del llibre “La maternitat d’Elna”  ha deixat bocabadats als alumnes de 4ESO amb el seu relat sobre aquesta institució humanitària, creada el novembre del 1939 i situada al Roselló, dedicada a ajudar dones exiliades espanyoles embarassades que fugien de la Guerra Civil (1936-39).

En primer lloc ha començat fent incidència en la paraula “exili” per explicar que els exiliats un cop passaven la frontera cap a França, tot fugint de la guerra, perdien lo poc que havien salvat de la guerra i a sobre s’introduïen en un nou món sovint hostil vers ells/es. La pena de l’exiliat no només era la destrucció i pèrdues materials  sinó el sentiment de  l’enyorança i silenci imposat.

En segon lloc ha explicat com va aconseguir arribar a tota aquesta gent gran entrevistada per ella i les dificultats que va trobar pel camí. No és fàcil que una persona gran que ha passat tant s’obri a les primeres de canvi.

A més a més, ha comentat el llarg camí que feien la majoria de refugiats, a peu, amb lo posat i passant penúries de tota mena (fred, cansament, malalties…) i que, malauradament, un cop arribaven a la frontera amb França, van trobar-se una República Francesa traïdora que els tancà la frontera tot i que més tard la van obrir per donar-los  pas als camps de concentració d’Argelès, Cebrià, etc.. enmig de la platja i del no-res.

Finalment ens ha fet cinc cèntims de l’Elizabeth Eidenbenz (fundadora de la maternitat) i com va contactar amb ella, primer via cartes (correo) i finalment anant a casa seva a Viena.  Allà li va mostrar fotos dels nens/es que van néixer a la maternitat, en total 597! Una xifra gens menyspreable tenint en compte l’alt índex de mortalitat infantil del 1939-40 (un 78,6%). D’aquesta trobada va néixer la idea de fer aquest llibre tan necessari per les generacions futures. L’Elizabeth, de profundes arrels luteranes fou una dona avançada en el seu temps i ferma defensora del pacifisme. Tant és així que va formar part d’una ONG “Associació d’Ajuda als Nens de la Guerra” enquadrada dins del “Servei Civil Internacional” que va participar en accions humanitàries a la Guerra Civil Espanyola i posteriorment va fer el salt a la maternitat d’Elna. Durant mesos es va dedicar a buscar i recollir les embarassades dels camps d’internament francesos. Va gestionar amb les autoritats franceses els permisos necessaris i va negociar els protocols d’actuació del personal de la maternitat als camps.

Ha estat una hora molt intensa i que no et deixa indiferent.  Una xerrada difícilment oblidable.

Gràcies Assumpta per la teva generositat.