CONFLICTE ARABO-ISRAELIÀ

Aquesta setmana els de 2n batx han pogut gaudir d’un cicle de xerrades de la mà de dos doctors en història i professors de la UAB i d’institut: Adrià Fortet i Manel Márquez, així com també de la Nàdia, membre de la Comunitat Palestina de Catalunya.

L’Adrià ens va oferir una visió més històrica del conflicte (època antiga fins a mitjan XX) i la Nàdia i el Manel es van centrar més en l’època contemporània.

Van fer palès que aquest conflicte té les seves arrels des de fa molts anys i a més a més, tots aquests territoris del Pròxim Orient han estat ocupats per diversos pobles, hi ha hagut moltes barreges de religions, races…entre aquests: els otomans (actuals turcs), anglesos, francesos, jueus i àrabs.

L’Adrià s’ha remuntat a l’any 70 de la nostra era, en què Jerusalem és destruït pels romans.

D’ençà aleshores, han anat aterrant pobles i més pobles. Els jueus a partir d’aquest moment són expulsats de Jerusalem i s’escampen per tot arreu (Europa, Rússia..)

D’altra banda els turcs (Imperi Otomà) van dominar la zona des del XIII a principis XX. Un punt d’inflexió fou la Primera Guerra Mundial (1914-18) en que l’Imperi Otomà es disgrega i França i Gran Bretanya es reparteixen els diferents territoris. Líban i Síria acabaran sota control francès i Jordània, Palestina i Iraq sota domini anglès. A més a més, el 1917 els anglesos signen la famosa Declaració Balfourt en que es mostren proclius a crear un estat jueu a Palestina i així permeten que els jueus d’arreu vagin establint-se a Palestina. Un establiment que en la majoria de casos fou dut a terme de males maneres.

La Nàdia ens ha explicat el significat de termes com la Nakba (terme àrab), els famosos Check Points actuals que són controls militars en carreteres, zones estratègiques,.. també ha fet un periple pels diferents conflictes relacionats amb aquest tema al llarg del XX com per exemple: 1948 la Nakba en que expulsen palestins de Palestina, el 1967 (La Guerra dels 6 dies) i les conseqüències que va portar en forma de guanyar més terreny per israelians i les posteriors intifades (1987-1993 / 2000-2005).

La conclusió que en traiem de tot això és que és un problema podrit perquè la solució és molt complicada i afecta a la pròpia economia mundial i conseqüentment també al sistema capitalista. Així mateix és un problema que engloba factors com el petroli del Pròxim Orient, la supervivència jueva i finalment problemes ideològics entre els mateixos àrabs.

Un problema enquistat des de fa 75 anys i que, malauradament, té difícil solució.

Molta agraïts als tres ponents per haver-nos aportat una mica més de llum a aquest conflicte tan enrevessat.

E.Giner (Dep.Idiomes)