Sortida a Santa Oliva: Eines de construcció i tècnica de la pedra seca.

El dimarts 21 de gener la borrasca Glòria ens va deixar una jornada de pluja i vent. L’endemà teníem sortida de TECNOLOGIA i EVP a Santa Oliva, Baix Penedès, per visitar la fàbrica d’eines per a la construcció Rubí, aprendre l’art de la pedra seca, declarat recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i construir un mosaic amb rajoles que van dissenyar. Malauradament vam haver d’ajornar la sortida que teníem el dia 22 amb el 1r C i D, per causes meteorològiques, al dia 30 de gener. El dia 23 va despertar amb una lleugera pluja després d’una forta tempesta durant la matinada. Les previsions però, eren que millorés, així que vam sortir a les 8:30 h els grups de 1r A i B.

Arribant a Santa Oliva ja vam poder observar per la carretera algunes construccions fetes amb la tècnica de la pedra seca. A dins del recinte de la fàbrica, sota una pèrgola amb bancs i taules i al costat d’una barraca de pedra seca vam esmorzar. Després d’esmorzar ens van fer una explicació de l’art de la pedra seca. És una tècnica constructiva molt antiga dels nostres pagesos i que compartim amb d’altres de tota la mediterrània. Només s’hi utilitza la pedra, sense cap morter de ciment, calç o guix. Les pedres s’encaixen i el seu propi pes fa que es mantingui l’estructura. Vam aprendre que amb aquesta tècnica es feien cisternes, aljubs i pous per acumular i aconseguir aigua; també barraques i cabanes per protegir-se de l’oratge els pagesos, guardar eines o el ramat; i també marges i murs per fer terrasses de cultiu. És una tècnica molt respectuosa amb el medi ambient. Una curiositat és que el sostre, una falsa cúpula, es cobreix amb terra i s’hi planten lliris, la funció dels quals és absorbir l’aigua de la pluja amb el seu sistema d’arrels que fan una xarxa.

Després d’aprendre molt sobre aquest art constructiu vam entrar a dins del museu de la fàbrica, on ens van fer una explicació de com dos enginyosos mecànics, els germans Boada, veient la necessitat dels “paletes” per poder tallar rajoles sense que es trenquessin, van inventar una eina talladora de rajoles. Van anar d’obra en obra ensenyant el funcionament de la seva eina i va agradar tant que van muntar una fàbrica i, a hores d’ara, exporten les seves eines a tot el món. Fabriquen eines de totes les games que hem estudiat: talladores, de mesura, de percussió, etc.

I per fi vam arribar al taller. A EVP cada alumne va dissenyar un mosaic amb quadradets i fent servir els colors vermell, verd, blau, groc i blanc. Van triar els dissenys guanyadors que farien amb rajoles de veritat i fent servir la màquina talladora que inventaren els germans Boada, però actualitzada, van anar tallant les rajoles dels diferents colors en forma de quadradet i crear el seu propi mosaic. Van quedar preciosos tots i s’ho van passar molt bé.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>