TREBALL DE RECERCA

QUÈ ÉS EL TREBALL DE RECERCA?

El treball de recerca consisteix en un activitat d’investigació que ha de realitzar tot l’alumnat de batxillerat. El treball s’iniciarà durant el primer curs de batxillerat, i es presentarà durant el segon curs.

El treball té les següents característiques:

  • És un treball d’investigació.
  • El treball està dirigit per un professor tutor. El professor tutor del treball serà assignat pel cente en funció de la temàtica del treball proposat per l’alumne.
  • El treball de recerca es presenta per escrit i oralment.
  • En l’avaluació i qualificació del treball de recerca, es tindrà en compte l’actuació de l’alumne durant la realització del treball, el document escrit i la presentació oral.
  • La qualificació del treball de recerca representa el 10% de la qualficació global del batxillerat.

En aquest enllaç tens exemples de TR que et poden ser útils per escollir el tema

A més a més, a la biblioteca del centre hi ha exemplars de treballs de recerca perquè puguin ser consultats pels alumnes.

  • COM DESENVOLUPAR EL TREBALL DE RECERCA

    Per a realitzar el treball de recerca cal seguir les següents fases:

  1. Elecció del tema a investigar. A l’hora d’escollir el tema del treball de recerca, cal tenir en compte factors com; interessos i aficions personals, recursos i fonts d’informació disponibles al nostre entorn, temps que disposem per a fer el treball…
  2. Plantejament d’hipotèsis i objectius. Una vegada decidit l’objecte d’estudi del treball, cal plantejar-se les qüestions que volem resoldre o hipotèsis a contrastar. Aquests serviran d’orientació en el procés de desenvolupament del treball de recerca, i ens ajudarà a identificar els factors i variables sobre els que investigar i buscar informació.
  3. Planificació de la recerca. Abans de començar a treballar amb el treball de recerca, cal realitzar un procés de planificació i organització de les tasques a dur a terme; programació de visites, enquestes, entrevistes amb experts, materials necessaris, disponibilitat d’instal·lacions com biblioteca, laboratori, taller, aula d’informàtica…
  4. Cerca d’informació.
  5. Processament de la informació. En primer lloc cal ordenar i classificar tota la informació obtinguda. En segon lloc cal analitzar, contrastar i interpretar la informació en funció de la seva utilitat i aplicabilitat al treball.
  6. Redacció de l’informe escrit. Abans de començar a redactar, cal escollir i ordenar les idees que es volen exposar. Després cal estructurar de forma relacionada aquestes idees. Recordeu que els continguts d’un treball escrit tenen que organitzar-se en la següent estructura; portada, índex, introducció, nucli del treball, conclusions, llista de referències (bibliografia) i si escau, annexos.
  • CALENDARI

    A primer de batxillerat, es dediquen sessions de tutoria a explicar als alumnes en què consisteix el treball de recerca, les seves característiques, metodologia d’elaboració… A primer de batxillerat és quan els alumnes escullen quin serà el seu treball de recerca, i en funció de la seva temàtica, li s’assigna un professor tutor. A partir d’aquí ja comencen a fer el treball.

    A segon de batxillerat és quan els alumnes han d’entregar el document escrit i fer l’exposició oral del treball. A les tutories de segon de batxillerat es dediquen sessions a treballar amb els alumnes l’exposició oral del treball de recerca; cóm parlar en públic, cóm preparar el suport visual…

  • PROPOSTA DE TÍTOLS

En aquest document podeu consultar la proposta de temes de treball de recerca dels diferents departaments del centre.

PROPOSTES DE TREBALLS DE RECERCA DEPARTAMENTS

L’institut participa al programa ARGÓ de la Universitat Autònoma de Barcelona i al projectes FORCES de la Universitat de Barcelona perquè els nostres estudiants tinguin l’assessorament i col·laboració de professors i investigadors de les universitats durant el procés de realització del seu treball de recerca.

Programa ARGÓ (UAB)

Projecte FORCES (UB)


  • INSTRUCCIONS SOBRE L’ELABORACIÓ I AVALUACIÓ

En aquest document podeu consultar tota la informació sobre les normes d’elaboració i presentació del document escrit, així com aquelles relacionades amb l’exposició oral. També pots consultar els criteris d’avaluació i qualificació del treball de recerca que apliquem al centre.

Normes i instruccions del TR

Guia Pràctica amb consells per fer un bon Treball de Recerca

  • RECURSOS PER FER EL TREBALL DE RECERCA

    En aquest apartat teniu material d’ajuda per a elaborar el document escrit i sobre la forma en la que hi ha que fer la bibliografia.

A continuació tens un enllaç on pots veure vídeos amb consells per a fer un bon treball de recerca.

Vídeos amb consells sobre el TR

  • RECURSOS PER  A PREPARAR LA PRESENTACIÓ ORAL

    En aquest apartat teniu material i d’ajuda per a prerarar la presentació oral del vostre treball de recerca.

    Com fer una bona presentació oral

    A continuació tens uns vídeos d’una xerrada de Carles Caño amb una gran varietat de consells sobre com fer la presentació oral del vostre treball de recerca.

     

    A youtube, hi ha molts vídeos amb presentacions orals de treballs de recerca d’alumnes de 2n de batxillerat. Podeu buscar i veure alguns perquè us serveixin de referència en la preparació de la vostra presentació.

  • PREMIS DEL TREBALL DE RECERCA

    En aquest enllaç podeu consultar els diferents tipus de premis que diferents institucions concedeixen als treballs de recerca.

Premis als treballs de recerca