Neurociència i pensament crític, 1r de Batxillerat a la conferència de Ruben Pavia Collado de l’Institut d’investigacions Biomèdiques de Barcelona

El dijous 14 de març de 2019, amb motiu de la setmana del cervell, en Rubén Pavía Collado de l’Institut d’investigacions Biomèdiques de Barcelona ens va fer una conferència a primer de batxillerat sobre neurociència i pensament crític.

Aquesta conferència va desenvolupar que pensar és car ja que, el cervell només és un 2% del nostre cos, però consumeix un 25% de l’energia que ingerim. Fruit de la complexitat del cervell sorgeix la consciència (els pensaments de cadascú que només podem compartir si volem i ens permeten viure). El fet què cadascú tingui les seves pròpies idees sobre el món fa necessaris consensos, és a dir regles socials, la política, la ciència…

Les emocions, l’instint, les creences participen en la nostra construcció de la realitat i de manera no conscient canviem les nostres creences per encaixar dins d’un grup, justifiquem els nostres errors, modifiquem els nostres records i inventem correlacions on no n’hi ha. Per aquest motiu desenvolupar un pensament crític, és a dir capacitat d’analitzar, qüestionar allò que se’ns diu, buscar dades, tenir curiositat científica és necessari; per no caure en manipulacions, condicionaments, coercions que limiten la nostra llibertat d’elecció, però no ens poden eximir de la responsabilitat dels nostres actes.

És per aquest motiu que ens hem de plantejar les nostres pròpies creences i tenir perspectiva crítica que ens permeti amb humiiltat i empatia continuar construint una societat de tots i per a tots.

Dolors Serrano professora de biologia