Per a què utilitzem noms científics?

Al món es parlen unes 7000 llengües diferents. Això vol dir, que para referir-se a qualsevol ésser viu (com podria ser un gos) tenim vora 7000 formes diferents. Com poden els científics que parlen llengües diferents i tenen formes diferents de dir gos, saber de què espècie estan parlant? La solució va aparèixer al segle XVIII, quan Carl Linnaeus va idear el sistema que gastem en l’actualitat: amb un nom que consta de gènere i espècie, eviten ambigüitats. Aquest sistema, estandarditzat i basat en característiques morfològiques i genètiques, permet una comunicació eficaç entre científics de diferents regions i cultures. Tots els científics saben què, a part de la forma autòctona que tenen de referir-se a un gos, han de gastar un nom específic quan parlen amb científics d’altres països, per eixample gos es coneix com a Canis familiaris. I nosaltres, els humans, som Homo sapiens.

Alguns alumnes de 1r d’ESO han jugat a ser exploradors. Cadascun s’ha inventat una nova espècie de papallona (mitjançant papiroflèxia) i li han ficat un nom científic seguint les normes per fer-ho:

1. A de constar de dues paraules (la del gènere i la de l’espècie).

2. La primera paraula comença en majúscules i la segona s’escriu tota en minúscules.

3. Han d’escriure el nom sencer, si és possible, en cursiva!

Us deixem algunes de les més boniques!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>