Experimentant amb la química de la vida


A la matèria de Biologia de 1r de batxillerat hem estudiat els processos d’osmosi i de desnaturalització de proteïnes a partir d’un ou.

En submergir l’ou durant un cert temps en àcid acètic (vinagre) i aigua destil·lada aconseguim que el carbonat càlcic de la seva closca es descomposi a causa de l’acció de l’àcid i, com a conseqüència, aquesta es desprèn i s’allibera CO2 en forma de petites bombolles. Seguidament l’albúmina (proteïna) de la clara de l’ou es desnaturalitza pel canvi de pH a causa de l’acidesa del medi i això comporta que l’ou es torni elàstic. Finalment, donat que la solució és hipotònica respecte l’interior de l’ou, per osmosi entra aigua dins d’aquest i li provoca un augment de volum. Hem experimentat tres fenòmens en un sol experiment! A continuació una selecció de les millors imatges fetes per alumnes que il·lustren aquest procés:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>