Menjador i temps de migdia

 

Normativa del funcionament del menjador a l'IEA Oriol Martorell: NORMATIVA MENJADOR_2023-2024

L’organització del temps de migdia és complexa a causa de la diversitat dels horaris de migdia de l’alumnat, les dimensions dels menjadors i el curt espai de temps de què en general es disposa per les característiques del centre.

Hi ha establertes unes normes de funcionament i de comportament, tot i que al llarg del curs es poden ampliar en aspectes concrets.

La biblioteca del centre estarà oberta algunes hores al migdia amb una persona responsable per tal que l’alumnat pugui llegir, fer deures, demanar llibres en préstec o treballar amb els ordinadors.

Es treballarà amb els alumnes perquè coneguin les normes establertes i les segueixin.


Normes de funcionament a primària


  • A primària cada grup-classe té un monitor/a responsable al llarg de tot el temps del migdia.
  • Sempre hi ha d’haver un temps per a dinar i un temps per a esbarjo.
  • Cada grup té un horari assignat per entrar al menjador. En alguns casos varia segons el dia de la setmana, però en tot cas és fix cada setmana a no ser que hi hagi alguna activitat extraordinària de centre que faci modificar l’horari.
  • Els nens i nenes s’han d’acabar tot el menjar que se’ls posi al plat. Si alguna cosa puntual no els agrada, poden demanar-ne menys quantitat, així i tot,  com a mínim se’ls posarà la quantitat adequada per l’edat. Només en casos excepcionals es permetrà que els alumnes es deixin menjar al plat.
  • El temps màxim per menjar és una hora. Passat aquest temps es retirarà el menjar de l’alumne i s’informarà via agenda a la família.
  • En el temps d’esbarjo com a norma general l’alumnat està al pati. Es pot demanar als monitors per anar a la biblioteca quan està oberta. En alguns casos l’alumnat de CS també pot anar a fer alguna altra activitat específica si algun professor/a l’ha autoritzat i se’n fa responsable o van a l’aula d’estudi.
  • Durant el temps de migdia no es pot anar ni als vestidors ni a les aules. 
  • Quan l’alumnat tingui ensenyaments artístics després de la franja horària del migdia seran els monitors els encarregats de portar-los al vestidor 5 minuts abans.
  • Es tindrà cura amb la higiene abans i després de dinar, treballant els hàbits de rentar les mans i la cara.

Normes de funcionament a secundària


  • Per evitar la saturació en la línia de “Self-Service”, l'alumnat recull el primer plat i el monitoratge serveix el segon.
  • A secundària els monitors seran responsables de cursos i espais.
  • L’alumnat hauria de ser responsable de gestionar el seu temps de migdia, dedicant temps per dinar i per l’esbarjo de forma equilibrada i respectant sempre els horaris establerts. 
  • Cada grup té un horari assignat per entrar al menjador. En alguns casos varia segons el dia de la setmana, però en tot cas és fix cada setmana si no és que hi ha alguna activitat extraordinària de centre que faci modificar l’horari.
  • Durant el temps d’esbarjo l’alumnat estarà al pati. En alguns casos l’alumnat també pot anar a fer alguna altra activitat específica si algun professor/a l’ha autoritzat i se’n fa responsable.
  • En cas que excepcionalment un alumne/a hagi d’anar a dinar abans o després del seu horari, cal que avisi els monitors de l’espai de menjador i indiqui el professor/a que l’ha autoritzat i se’n fa responsable.
  • Durant el temps de migdia no es pot anar a les aules. Si algun alumne/a necessita un material específic durant el temps del migdia, ha de demanar-ho de forma excepcional al monitoratge.
  • Si algun alumne/a necessita rentar-se les dents, ho podrà fer amb el vistiplau dels monitors de l’espai de pati que supervisen l’accés a l’interior de l’edifici, ja que hi pot haver altres alumnes que estiguin fent classe en el mateix moment.
  • Per poder començar les classes de la tarda puntualment, cal que l’alumnat pugi a classe 5 minuts abans.
  • No està permès enregistrar imatges amb cap classe de dispositiu audiovisual.
  • Durant el temps del migdia NO es pot fer ús dels telèfons mòbils. Han d’estar desats a la motxilla o a l’armariet. En cas de necessitat, les famílies i els alumnes es poden comunicar mitjançant el telèfon del centre

Normes de comportament (generals per primària i secundària)


Cal respectar les normes de funcionament de l’espai de migdia (menjador, pati, activitats...) com qualsevol altre moment de l’horari escolar.

  • Cal seguir les pautes que donin els monitors i monitores.
  • S’ha de tenir un comportament educat i respectuós, tant entre l’alumnat com vers els monitors i monitores i personal de cuina.
  • Les entrades al menjador es faran segons les pautes que es donin: tots a la vegada, en petits grups...
  • El to de veu a l’hora de menjar ha de ser baix, per afavorir un ambient de tranquil·litat i calma.
  • S’ha de menjar amb correcció i utilitzant els estris adequats. 
  • S’han d’acabar tot el menjar asseguts a taula. No poden sortir del menjador amb menjar.
  • Cal menjar amb tranquil·litat.
  • Cal respectar els càrrecs de neteja.

PRIMÀRIA


L’alumnat entra a dinar en torns esglaonats.

És important que les famílies vetlleu per adaptar la quantitat d’esmorzar per a l’hora del pati segons l’estona que falta per a l’hora de dinar. No cada dia de la setmana entren a dinar a la mateixa hora.

 Vetllem especialment per cobrir la necessitat d’esbarjo que té l’alumne per tal de garantir el rendiment escolar de la tarda.

Els monitors/es assumeixen la responsabilitat com a educadors i orienten el desenvolupament i adquisició d’hàbits d’autonomia personal, intentant sempre equilibrar les activitats espontànies i les dirigides en funció dels interessos del grup, sempre fomentant els valors de respecte, solidaritat i convivència. Els monitors també són els/les responsables de fer complir les normes establertes pel bon funcionament d’aquesta franja horària.

Al llarg del curs es fan 2 informes per les famílies (el 1r i el 3r trimestre) de l’actitud de l’alumne/a durant l’horari de migdia (menjador, pati i activitats).

Si algun alumne/a necessita rentar-se les dents, la família ho ha de sol·licitar prèviament a la coordinadora de migdia, tot portant un informe mèdic de la necessitat de fer-ho. Estem treballant per trobar la dinàmica més adequada per aquest tema. 


SECUNDÀRIA


L’alumnat entra a dinar en torns esglaonats.

Els dimecres al migdia també hi ha aules per fer estudi d’instrument, assignades prioritàriament a batxillerat. Cal tenir en compte que els/les alumnes estaran sols/soles, és a dir, sense vigilància de professorat ni monitoratge.

Els/les monitors/es són els/les responsables de fer complir les normes establertes per al bon funcionament d’aquesta franja horària i assumeixen les seves responsabilitats com a educadors, sempre fomentant els valors de respecte, solidaritat i convivència. No obstant això, sempre hi ha un/a professor/a del centre responsable en aquesta franja horària per resoldre qualsevol fet o consulta eventual.


Cuina pròpia


Aquest servei ens permet atendre la demanda de centre, oferint menús alternatius en funció de les edats o les necessitats de cada alumne. A més, comptem amb l'assessorament d'un nutricionista que confecciona menús equilibrats i saludables acords amb les exigències de cada etapa de creixement.


Els menús d'aquest curs



Segells de qualitat: